Za područje
    OTP banka

    Toplotne pumpe za sanitarnu vodu

    Članak je pregledalo čak 1688+ korisnika
    Zagrevanje potrošne vode je drugi najveći trošak u svakom domaćinstvu - odmah posle grejanja. Nakon više decenija od kako su se pojavile i usavršavale, postalo je samo po sebi razumljivo da su toplotne pumpe najbolji način zagrevanja sanitarne vode za domaćinstvo.
    Stručni članak 1688
    toplotne pumpe za sanitarnu vodu
    Imamo čak 1754 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

    1. Zagrevanje sanitarne vode

    Kada se govori o grejanju, često se najpre misli na zagrevanje kuće, pri čemu se uglavnom zaboravlja da se ne greju samo prostorije, već i potrošna voda. Osim toga, voda treba da se zagreva i leti, a ne samo zimi. Na zagrevanje vode otpada oko šestina energije koja se iskoristi zimi, tako da ima smisla razmišljati o pristupačnijim i ekološki prihvatljivijim metodama grejanja.

    Zbog manje potrošnje energije od grejanja prostora, zagrevanje vode za domaćinstvo nudi pristupačnije alternativne metode iz obnovljivih i samodovoljnih izvora, kakvi su solarni kolektori ili toplotne pumpe za sanitarnu vodu. Pored samoodrživosti, obe metode znatno smanjuju rashode, a sama pumpa je energetski vrlo efikasan uređaj, pa se tako uložena sredstva vrate već za nekoliko godina.

    Sa toplotnom pumpom za toplu vodu u domaćinstvu bićete potpuno samostalni i uštedećete mnogo
    Sa toplotnom pumpom za toplu vodu u domaćinstvu bićete potpuno samostalni i uštedećete mnogo

    2. Toplotne pumpe za sanitarnu vodu je nenadmašno rešenje

    2.1. Uštedite na zagrevanju tople vode za domaćinstvo

    Toplotna pumpa za grejanje vode u domaćinstvu je sasvim sigurno najjeftiniji način obezbeđivanja tople vode koji prevazilazi čak i solarne kolektore (SSE), koji su na drugom mestu. Međutim, u vezi sa solarnim uređajima može se pojaviti gomila problema, kakvi su mogućnost postavljanja u pravilan položaj i dovoljno uzastopnih sunčanih dana, što se ne može garantovati na svakoj parceli i na svakom geografskom području. Sa toplotnom pumpom ćete uštedeti više od četiri puta za zagrevanje vode u domaćinstvu u odnosu na bilo koji drugi sistem!

    2.2. Toplotne pumpe za sanitarnu vodu su ekološki prihvatljive

    Evo još jednog podatka koji će vas dodatno uveriti u isplativost ulaganja u ovu vrstu sistema za dobijanje tople vode u domaćinstvu: ovaj način grejanja smanjuje emisiju CO2 za više od 60%, što je apsolutno fantastično! Toplotna pumpa izvlači toplotu iz prirodnih i obnovljivih izvora energije i doprinosi održavanju čistije i zdravije životne sredine.

    2.3. Besplatno hlađenje podruma

    Ne samo da se investicija isplati za samo nekoliko godina nego se čistom, zelenom energijom stvara i mogućnost besplatnog hlađenja podruma u ​​vrelim letnjim mesecima.

    2.4. Mogućnost samostalne upotrebe ili priključenja na kotao

    Toplotne pumpe za sanitarnu vodu nude mogućnost samostalne upotrebe, ali se mogu priključiti i na kotao za grejanje, budući da pojedine toplotne pumpe za toplu vodu imaju ugrađen i sistem cevi s odgovarajućim dodatnim uređajima. Kombinacija toplotne pumpe i peći na drva/biomasu je vrlo poželjna.

    Pored solarnih kolektora, toplotne pumpe za sanitarnu vodu su ekološki najprihvatljiviji način zagrevanja vode
    Pored solarnih kolektora, toplotne pumpe za sanitarnu vodu su ekološki najprihvatljiviji način zagrevanja vode

    3. Funkcionisanje toplotne pumpe za sanitarnu vodu

    Toplotna pumpa radi tako što izvlači toplotu iz okolnog prostora, pa je zatim prenosi na drugi nosač ili medijum, što je obično voda. U retkim slučajevima, ovaj medijum može biti i vazduh. Isparivač pumpe prvo zahvata toplotu iz okoline, koja zatim isparava i zagreva se u njoj. Toplotna pumpa stvara takve uslove da se zagrejana para kondenzuje, a posle ovog procesa svoju toplotu prenosi na medijum, odnosno vodu. Medijum - voda - teče do ekspanzione posude, gde se pritisak smanjuje. Proces se zatim ponavlja dok voda teče u isparivač.

    Toplotna pumpa - bilo za zagrevanje potrošne tople vode ili cele kuće - radi slično kao frižider, samo obrnutim procesom.

    3.1. Toplotnoj pumpi je potrebna struja

    Iako je izvor iz kojeg toplotna pumpa izvlači toplotu prirodan (vazduh, zemlja ili voda), toplotna pumpa se napaja električnom energijom. Električnu energiju obezbeđuju ventilator i kompresor. Takozvani koeficijent efikasnosti na godišnjem nivou je odnos između električne energije koju pumpa troši za svoj rad i toplote koju proizvodi. Koeficijent efikasnosti, odnosno, toplote ukazuje na to koliko je efikasna toplotna pumpa za toplu vodu u domaćinstvu.

    4. Investicija će se isplatiti za nekoliko godina

    Premda kupovina toplotne pumpe za toplu vodu može izgledati kao previsoko ulaganje, ona će se isplatiti za nekoliko godina. Drugim rečima: nadoknadićete troškove kupovine toplotne pumpe za potrošnu toplu vodu u roku od oko 7 godina i tada će vas zagrevanje vode za domaćinstvo koštati znatno manje od zagrevanja vode pomoću drugih energenata. Ako odbijete i cenu bojlera, koji vam je neophodan bez obzira na vrstu i tip energenta, investicija je još isplativija.

    Stručni članak 1688
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Toplotne pumpe?

    Imamo čak 1754 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1754 izvođača radova za područje Toplotne pumpe
    9.8
    0

    SAMOSTALNA ZANATSKA RADNJA ZA CENTRALNO GREJANJE SOLAR ALEKSANDAR RESANOVIĆ PREDUZETNIK, BARAJEVO


    9.9
    0

    VIDOVIĆ INSTALACIJE


    8.9
    0

    RADNJA ZA POSTAVLJANJE GREJNIH I KLIMATIZACIONIH SISTEMA TERMOCOOL SUPREME BEOGRAD


    10
    2

    Millennium systems 2005


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana