Za područje

  Uramljivanje slika, cena

  Koliko košta uramljivanje slika? Cena rama za sliku zavisi od veličine i materijala rama (drvo, aluminijum, PVC) te modela (rustični ili moderni), paspartua, poleđine, stakla (prirodno, antirefleks-mat, pleksiglas, UV staklo itd.) i, naravno, od stakloresca. Ako je slika umetnička, onda nemojte štedeti ni na ramu jer on umnogome može da pojača ili oslabi ukupni utisak.

  Kome poveriti uramljivanje slika ili fotografija? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim staklorescima u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

  Brzo do majstora - lako i besplatno!
  Nađi majstore

  Detaljnije cene za Uramljivanje slika (2024)

  Da li Vam je kalkulator bio koristan?

  Uramljivanje slika - sve što treba da znate

  1. Uramljivanje slika - šta sve treba da znate?

  Slobodno se može reći da se slike uramljuju oduvek. Zapisi o uramljivanju slika datiraju još iz antičke Grčke. Postoji više razloga za takav postupak; uramljivanjem se ističe značaj dela i čini se vidljivijim, izlažući ga očima posmatrača. Nekada su se slike mogle razlikovati po važnosti upravo na osnovu rama: važnije i vrednije su imale bogatije ukrašene ramove. Međutim, uokvirivanje slika nije samo simbolično. Važno je, takođe, za očuvanje, jer štiti njene najosetljivije delove, zapravo, ivice. Oni se najbrže uništavaju, jer se stalno dodiruju prstima, dok su prilikom premeštanja ili transporta oštećenju izloženi i ćoškovi.

  Uramljivanje slika
  Za uramljivanje slika najčešće se koriste drveni ramovi

  2. Koji ram izabrati?

  2.1. Period nastanka slike

  Poželjno je da ram bude što približniji i primereniji tipovima ramova iz perioda u kome je slika nastala. Ovo je utoliko važnije kada je reč o retkim, veoma starim i veoma vrednim umetničkim delima kojima želite da sačuvate autentičnost. Ukoliko niste sigurni iz kog perioda je artefakt koji imate, možete zatražiti mišljenje od poznavaoca koji će moći da uporedi slične slike, motive, slikare i na osnovu svojih saznanja dovede ih u vezu sa periodom u kom je stvoren. Upoređivanjem ramova iz tog i srodnih perioda, moguće je izabrati istorijski najprikladniji.

  2.2. Paleta boja

  Paleta boja na slici je najvažniji faktor pri izboru rama. Ako je kompozicija monohromna ili nežnih tonova neće biti poželjan, u bilo kom smislu, agresivan ili nametljiv ram. U obzir dolaze samo neutralne ili komplementarne nijanse. U prošlosti je odlučujuća činjenica bilo bogatstvo naručioca, pošto je ne samo kupovinom već i uramljivanjem istican imovinski status. To su onda najčešće bili veliki, teški i zlatom obojeni ili optočeni ramovi.

  2.3. Motivi

  Suprotno popularnom verovanju, motiv na slici je veoma bitan pri izboru rama. Među motivima, odnosno, kompozicijama razlikujemo one teže, istorijske, sa prikazima borbi, stradanja ili smrti ili one lakše, koji slave život i sve ono što on nudi. Ovi prvi bolje odgovaraju tamnijim nijansama i bogatoj obradi drveta, mogu da imaju i više ukrasa (ali opet - u zavisnosti od predmeta slikanja!) dok drugi dozvoljavaju mekše, vedrije nijanse, obično jednostavnije kako ne bi skretali pažnju na sebe i remetili slikarevu ideju.

  3. Materijali za uramljivanje

  3.1. Drveni ramovi za slike

  Najčešći ramovi su uglavnom drveni. Nekada su bili jedini, pošto su se metalni koristili vrlo retko. Ramovi za slike od drveta dostupni su u zaista nebrojenim vrstama i tipovima dimenzija, oblika i dezena, od veoma bogato ukrašenih do minimalističkih. Mogu biti obojeni ili sasvim neobrađeni, prirodnog izgleda. Nekada su svi ramovi bili od punog drveta, a danas ih ima i u brojnim varijacijama i kombinacijama kompozita sa furniranom završnom obradom.

  3.2. Metalni ramovi za slike

  Metalni ramovi za slike danas postaju sve popularniji. Ako su metalni okviri nekada bili izuzetno složeni, puni ornamenata i izreza, najčešće ručno kovani, danas su mnogo jednostavniji, svedeniji - reklo bi se, minimalistički. Karakteristični su upravo po smelom sirovom metalu industrijskog izgleda, koji koristi sve više kupaca. Druga varijanta modernih ramova ovog tipa su prohromski, visokog sjaja ili metalni ramovi obojeni prahom, šarenoliki i vedri.

  3.3. Plastični ramovi za slike

  Plastični ramovi za slike su svakako najbrojnija i najjeftinija opcija, ali imaju svoje slabosti. Najočiglednije je da je njihova estetika potpuno neprikladna za slike profesionalnih slikara i druge umetničke artefakte, jer ih plastika kao materijal potpuno banalizuje. Slika vrhunskog slikara jednostavno ne zaslužuje da bude uokvirena plastikom, posebno zbog svoje vrednosti. Plastični ramovi mogu biti dobro instant rešenje za druge vrste, a posebno za porodične fotografije koje želite da izložite.

  4. Kako se radi uramljivanje slika?

  Danas se u najvećem broju slučajeva koristi proces koji se zove laminacija. To je tehnika koja je potpuno promenila uramljivanje kakvo smo nekada poznavali. U ovom procesu se koristi fin, providni plastični film ili folija, a ne staklo. Folija ima prednost što štiti od UV zraka tako da boje ne blede, eliminišu se neželjene refleksije, a umetničko delo štiti i od prašine i otisaka prstiju. Tehnika sprečava da umetničko delo počne da se gužva ili talasa usled vlage u prostoriji i održava ga u najboljem mogućem stanju. Takozvana hladna laminacija se naročito koristi za zaštitu dela koja se izlažu bez rama ili stakla, a preporučuje se i za sve vrste premazanih papira (saten, glosi, kaširani na diabondu ili foreksu itd.). Termalna ili topla laminacija je film od poliestera i termo-aktivnog lepka koji daju neverovatan finalni izgled. Izuzetno su zaštitno sredstvo, a pri tom se odlikuju kristalnom jasnoćom, pa se naročito preporučuju za štampane proizvode.

  4.1. Laminacija - proces

  • Postupkom vakuumiranja slika se lepi na poleđinu medijapan ploče (MDF). Vakuum isisa sav vazduh kako bi površina bila što ravnija i bez bora - potpuno ravnomerno zalepljena za podlogu.
  • Pomoću druge mašine slika se potom premazuje vrlo tankim slojem filma, koji se naziva i fina tekstura platna.
  • Ovaj film štiti štampu, boje i fotografije tako što ih čini otpornim na UV zrake, otiske prstiju i druge nečistoće. Takođe sprečava neželjene refleksije svetlosti koje se javljaju kod staklenih zaštita.
  • Nakon toga sledi uokvirivanje ramom (obično drvenim).

  4.2. Prednosti laminacije

  • Površina slike je savršeno ravna, ne gužva se i nije talasasta.
  • Proizvodi su izdržljivi i zaštićeni od oštećenja. Ako padne sa zida na pod, slika se neće oštetiti, jer se folija, za razliku od stakla, neće slomiti. Upravo komadi stakla najčešće oštećuju platno.
  • Sledeći korak na lepljenom i laminiranom plakatu na MDF ploči je uramljivanje. U ponudi su raznovrsni drveni ili plastični ramovi.

  5. Uramljivanje drugih predmeta

  5.1. Uramljivanje ogledala

  Uramljivanje ogledala je bezmalo obavezno, posebno kada su u pitanju starinska ogledala. Ramovi ogledala su neophodni kada želite da ono stoji na podu, jer sprečava da se razbije pri najmanjoj vibraciji. Takođe je neophodno kada je u pitanju ono starinsko, umetnički obrađeno ili oslikano, koje je generacijama tako čuvano.

  5.2. Uokvirivanje ručnih radova

  Završene slagalice mnoge ljude čine vrlo ponosnim pogotovo ako su u pitanju one velike, vrlo složene, sa veoma minucioznim detaljima koji se rade nedeljama. Takve zaista i vredi izložiti. Mnogi se stoga odlučuju da profesionalno urame svoje radove i izlože ih kako bi ukrasili zidove, a istovremeno imali i podsetnik na svoje dostignuće. U ranijim decenijama takvi vredni radovi, po složenosti, uloženom trudu i strpljenju bili su i gobleni, od koji su neki uistinu prava umetnička dela. Naše bake su njima rado ukrašavale svoje domove, pokazujući time i svoju umešnost i vrednoću. Pre njih, to isto činile su njihove majke i bake izradom tapiserija, ćilima, posteljina i zavesa. Svako od ovih dela s godinama samo dobija na vrednosti, koliko sentimentalnoj toliko umetničkoj i kolekcionarskoj, pa preporučujemo da ih sačuvate i zaštitite uramljivanjem staklom otpornim na UV zračenje, naročito ako su direktno izložena sunčevoj svetlosti i drugim ambijentalnim uticajima.

  5.3. Uramljivanje drugih predmeta

  Ako su to predmeti posebne sentimentalne, istorijske ili umetničke vrednosti, vredi ih zaštititi što je moguće pažljivije. Nemojte ih samo spakovati u kutiju ili staviti u fioku, već ih izložite i pokažite, jer su uistinu vredni divljenja.

  5.4. Uramljivanje fotografija

  Svi to rade - uokviruju svoje omiljene fotografije i postavljaju ih na posebna mesta u domu. Tako se izuzetni trenuci ovekovečuju za naredna pokoljenja.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Uramljivanje slika?

  Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš Dom  Želim ponudu izvođača radova
  Poslednji projekti

  Uramljivanje slike po meri

  Treba mi neko ko ce da urami i ustakli sliku po meri papira iz bloka A5. 15876 € do 26460 €

  ........

  Ram za sliku

  Potreban ram A2 42 x 59.4cm.

  Stranka govori engleski. 10584 € do 17640 €

  ........

  Dekorativni ram za sliku na blind ramu

  Potreban dekorativni ram za sliku na blind ramu 113cm x 85cm x 3 cm. 15876 € do 26460 €

  ........

  Želim ponudu izvođača radova

  Cena, Uramljivanje sa UV staklom, 10 radova, 40 x 40 cm
  Uramljivanje slika, Beograd

  270 € do 450 €

  Cena, Uramljivanje slike ulje na platnu, 2 slike
  Uramljivanje slika, Aranđelovac

  90 € do 150 €

  Cena, Uramljivanje umetničke slike, cca 60 x 50 cm
  Uramljivanje slika, Kragujevac

  45 € do 75 €

  Cena, Drveni ram za sliku, cca 70 x 100cm
  Uramljivanje slika, Kragujevac

  90 € do 150 €

  Cena, Uramljivanje kanvas platna, 3kom
  Uramljivanje slika, Beograd

  270 € do 450 €

  Cena, Uramljivanje slika, 3kom
  Uramljivanje slika, Paraćin

  270 € do 450 €

  Cena, Uramiti ogledala, 3 kom
  Uramljivanje slika, Kragujevac

  135 € do 225 €

  Cena, Uramljivanje fotografija A3 formta, 21 fotografija A3 formata
  Uramljivanje slika, Užice

  315 € do 525 €

  Cena, Uramiti sliku, 1 kom
  Uramljivanje slika, Niš

  135 € do 225 €

  Cena, A3 grafika na kunzdruku, 100 kom
  Uramljivanje slika, Novi Pazar

  900 € do 1500 €

  Cena, uramljivanje 10 slika-grafika, 10 kom - 100x70cm
  Uramljivanje slika, Obrenovac

  450 € do 750 €

  Cena, Napeti platno na ram pa uramiti, cca 120 x 80 jedna
  Uramljivanje slika, Inđija

  180 € do 300 €

  Cena, Antirefleks staklo, cca 50 x 40cm
  Uramljivanje slika, Beograd

  540 € do 900 €

  Cena, Ram za sliku, cca 90 x 50m
  Uramljivanje slika, Beograd

  135 € do 225 €

  Cena, RAM slike cca 80 x 60cm, ca 80 x 60cm
  Uramljivanje slika, Pančevo

  54 € do 90 €

  Cena, Tanak Ram za sliku, boja svetlo siva ili bela, Jedan, slika - Visina: 118 cm Širina: 78 cm
  Uramljivanje slika, Inđija

  135 € do 225 €

  Cena, Uramljivanje sklopljene puzle , cca 86 x 60cm
  Uramljivanje slika, Ježevica(Čačak)

  135 € do 225 €

  Cena, Uramljivanje slika, 4 slike dimenzija 21x30cm
  Uramljivanje slika, Sombor

  270 € do 450 €

  Cena, Uramiti sliku, cca 92×75 elipsasta
  Uramljivanje slika, Zrenjanin

  180 € do 300 €

  Cena, Ram za ogledalo od punog drveta, petougaono ogledalo 150 na 80 priblizni
  Uramljivanje slika, Beograd

  540 € do 900 €

  Cena, Uramljivanje slike A0 formata, 84.1 cm x 118.9 cm je veličina slike
  Uramljivanje slika, Novi Sad

  90 € do 150 €

  Cena, Uramljivanje postera, 40x90cm
  Uramljivanje slika, Niš

  45 € do 75 €

  Cena, Uramljivanje u goblenski ram, 120cm x 80cm
  Uramljivanje slika, Kraljevo

  135 € do 225 €

  Cena, Uramljivanje karte sa antracit crnim ramom, 1.39x 1.78m
  Uramljivanje slika, Krnjevo

  90 € do 150 €

  Cena, Izrada tankih drvenih ramova za zid, 30 kom
  Uramljivanje slika, Beograd

  405 € do 675 €

  Cena, Ram i staklo za sliku, A3 format
  Uramljivanje slika, Čačak

  135 € do 225 €

  Cena, Ram za sliku, 98x70cm
  Uramljivanje slika, Požarevac

  135 € do 225 €

  Cena, Izrada rama i nameštanje slike na platnu, 3 m2
  Uramljivanje slika, Beograd

  315 € do 525 €

  Cena, Uramljivanje slika , 14kom, 265x140 mm
  Uramljivanje slika, Sombor

  1350 € do 2250 €

  Cena, Ram za ogledalo (beli), 0,5 m x 1,5 m okvirno
  Uramljivanje slika, Pančevo

  90 € do 150 €

  Cena, Uramljivanje slika, 5
  Uramljivanje slika, Novi Sad

  90 € do 150 €

  Cena, Uramljivanje slike, 1m
  Uramljivanje slika, Beograd

  54 € do 90 €

  Cena, Ram za puzzle, 97x35cm
  Uramljivanje slika, Bečej

  54 € do 90 €

  Cena, Uramljivanje povelje utemeljivača hrama Sv. Save , 30 × 42 cm komada jedan
  Uramljivanje slika, Beli Potok (Beograd)

  63 € do 105 €

  Cena, Staklo i ram za puzzle, 50×70
  Uramljivanje slika, Boljevci

  45 € do 75 €

  Cena, Uramljivanje slika ulje na platnu, Trebalo bi uramiti 4 slike 30×50
  Uramljivanje slika, Sombor

  72 € do 120 €  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uramljivanje slika cenovnik

  Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

  26+ Preduzeća za Uramljivanje slika
  Besplatna pretraga
  Bez provizije
  Zatraži ponudu
  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana