Postavljanje parketa Cena

Koliko košta postavljanje parketa? Cena postavljanja parketa može se poprilično razlikovati. U zavisnosti od postojeće podne obloge, cena kvadrata parketa se kreće između 8 i 40 EUR, pa i više. Cena zavisi od vašeg mesta stanovanja, obima radova i izabranog parketara – sat rada je u proseku oko 15 EUR.

Kome poveriti nabavku i postavljanje parketa? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim parketarima u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

Zatražite ponudu:
Nađi majstore

.Parketar cena


Cena parketara. Cena parketarskih radova – postavljanje, hoblovanje, lakiranje i postavljanje završnih lajsni.

11.00 €/m2

VEOMA NISKA CENA
€/m2

SREDNJA CENA
13.00 €/m2

NAJVIŠA CENA
ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Postavljanje parketa Cena

DETALJNIJE CENE ZA Postavljanje parketa

vaša količina

jedinica

okvirna cena

vaša cena

Ukupno:
Pošalji potražnju >

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uređenje doma

Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

Postavljanje parketa - sve što treba da znate

1. Postavljanje parketa - šta da sve treba da znate?

Parketi su decenijama među najtraženijim vrstama podnih obloga iz mnogo razloga. Pre svega, čini se, zato što kao prirodan materijal umnogome utiču na toplinu i udobnost doma koliko i na stvaranje vrlo povoljne mikroklime. Sa druge strane, važe za izdržljiv, otporan i dugovečan proizvod te se ulaganje u kupovinu isplati u svakom smislu.

Postavljanje parketa

1.1. Pravilan izbor parketa shodno nameni

Ako se već odlučite za postavljanje parketa u svom domu, a ne neke druge vrste podnih obloga, valjalo bi da prvo razmotrite izvesna pitanja. Na primer, želite li parket svuda, pa i na ulazu u dom, u kuhinji, kupatilu i pomoćnim prostorijama ili samo u sobama? Odgovor na ovo je bitan koliko iz ugla kupovine i troškova toliko i sa stanovišta vrste parketa i njegovog održavanja. Hoćete li isključivo varijantu od čistog drveta ili u obzir dolazi i višekomponentna drvna građa? Postoje vrste parketa koje se prave od čistog drveta i one su svakako skuplje, a zbog prirode same sirovine traže brižljivije održavanje, dok parketi čiji je površinski sloj drven imaju više praktičnih prednosti. Nadalje, imate li podno grejanje? Ako imate, onda će i izbor tipa parketa zavisiti od toga isto kao i činjenica da ne može svaki parket biti postavljen u kuhinju ili kupatilo - u obzir dolaze samo oni koji su vodootporni i paronepropusni, pošto bi se, u suprotnom, vrlo brzo podigli zbog vlage.

1.2. Standardi postavljanja parketa

Što se broja vrsta i tipova parketa tiče, odnosno, njihovih varijanti, bezmalo svaki proizvođač ima neku komponentu koju drugi nemaju, kojom se izdvaja na tržištu. To je dobro za vas, jer je i izbor veći te ćete zasigurno naći neki koji će baš u svemu biti odgovarajući vašim zahtevima i potrebama. Čini se da svako zna da postoje hrastov, bukov, orahov, jasenov, trešnjev te parketi od drugih vrsta drveća. Međutim, ta podela je uveliko prevaziđena. 

Drugačiji način života i potrebe stanovanja, zapravo, unutrašnjeg opremanja, podstakli su proizvođače i ponuđače da misle drugačije - sada su uz izgled, kvalitet i dugotrajnost vrlo bitni izdržljivost, otpornost, lako održavanje i brza popravka. Zato se došlo do čitavog niza gotovih parketa specifične namene - klasičnih, lamelnih, industrijskih i panelnih. Klasični su mahom namenjeni prostorijama u kojima je akcent na estetici najbitniji, lamelni i panelni su praktičniji i manje osetljivi, dok su industrijski ili, takozvani, „kant“ parketi namenjeni najprometnijim i najopterećenijim prostorima.

2. Priprema za postavljanje parketa

Koliko i pri izvođenju svih drugih zanatskih radova toliko je i ovde priprema podloge vrlo važna. Podloga na koju će doći parket mora biti sasvim završena i obrađena, ravna, suva i čista. Ako nije valja je takvom učiniti, pošto će se, u suprotnom, već nakon izvesnog vremena pojaviti prvi problemi - najčešće sa podizanjem parketa zbog lošeg prianjanja, na primer.

S druge strane, imajte u vidu da se prema materijalu od kog je kao i prema vrsti parketa bira njegov način postavljanja. Parketi se, bilo da su ploče, daske, lamele ili daščice, postavljaju lepljenjem ili kao „plivajući“ pod. Prema vrsti parketa bira se i tip veziva. Lepak za parket je gotov proizvod koji se uglavnom upotrebljava u nerazblaženom stanju ili se eventualno kao prah meša sa vodom. Kada se parket postavlja preko podnog grejanja onda se izvodi ili nakon sušenja cementnog veziva ili kao „suvi pod“.

Nov parket se u nekim slučajevima može postaviti preko starog, preko postojećih podnih obloga, linoleuma ili plute kao i preko toplotne i/ili zvučne izolacije, odnosno, podnog grejanja. I u tim slučajevima se moraju obaviti odgovarajuće predradnje.

3.  Razne vrste parketa

3.1. Podela parketa prema materijalu

Svi parketi su zapravo višeslojne podne obloge. Površinski sloj je onaj koji se vidi te se njegovoj završnoj obradi posvećuje veća pažnja. Međutim, ne manje važni su i srednji, odnosno, noseći slojevi te donji, koji služi kao termo i zvučna izolacija, ali i stabilizuje celu strukturu.

Svi parketi se prave od drveta, ali ne od istih vrsta i istog kvaliteta. Najbolji su troslojni kojima je površina od plemenitih vrsta kakve su hrast, bukva, orah, jasen ili javor, a srednji od četinarskih vrsta koje imaju izvesne količine smole u sebi i slabije reaguju na promene uslova mikroklime. Donji sloj takvih parketa može biti takođe od četinara, ali i raznih dodataka za čvrstinu i stabilnost. 

3.2. Podela parketa prema načinu postavljanja

Načini postavljanja razlikuju se prema vrstama parketa. Gotovi parketi, koji su potpuno završeni proizvodi i ne traže nikakvu naknadnu obradu, već se mogu odmah postaviti, najčešće su u obliku ploča i dasaka pa se mogu i lepiti i sastavljati kao „plivajući pod“. Bilo da su ploče ili daske u pitanju, sve sa jedne strane imaju „pero“ a sa druge žleb, pa se tako sastavljaju jedna sa drugom „na klik“ i ređaju dok se pod ne završi. Lamelni parketi imaju „pero“ na jednoj, dužoj strani, pa se daske slažu jedna uz drugu sa tim minimalnim preklopom da bi završen pod delovao sasvim ujednačen i ravan.

Kada se radi obnavljanje starih parketa, naročito onih masivnih drvenih, nakon što se ishobluju prvi put da bi im se površina očistila, nanosi se posebna smesa kojom se popunjavaju praznine i oštećenja. Tako se parket zapravo isfuguje, a posle sušenja ponovo polira. Isto se radi i s industrijskim, jer su oni najdeblji i najviše puta mogu da se obnavljaju. Sastavljaju se od daščica složenih „na kant“ pa vezanih trakom, zbog čega su i toliko izdržljivi. 

Na kraju se, svi osim gotovih parketa, lakiraju, ulje ili voskiraju više puta da bi postali čvršći i otporniji, ali i da bi se dobio željeni izgled - prigušeni ili visoki sjaj, odnosno, prirodna, tonirana ili nijansirana boja - zavisno od toga hoćete li da struktura ili tekstura budu izraženije.

4. Gde naći dobrog parketara

Iako se možda ne čini takvim, postavljanje parketa jeste zahtevan posao koji najviše traži iskustvo, spretnost i poznavanje materijala. Ako se odlučite za parket kao podnu oblogu u kući ili stanu, u novogradnji ili pri renoviranju, savetujemo da obavezno potražite stručnjaka. Parketar će ceo posao uraditi brže, bolje i vičnije od vas, naročito ako se radovima ovakve vrste nikada niste bavili. Još važnije je to što će majstor umeti da vas posavetuje i u vezi sa kupovinom prave vrste parketa, a kada ga postavi, profesionalno izveden rad garantovaće i dugotrajnost. Parket se menja jednom u više decenija i zato su svi ovi faktori vrlo važni.

Naravno, pitanje - gde naći dobrog parketara - nameće se samo po sebi, budući da ponuđača ima bukvalno bezbroj. Na našem sajtu ćete naći veći broj stručnjaka sa kojima sarađujemo, pa im se možete obratiti. Pored njihovog kontakta videćete i ocene prethodnih klijenata, preporuke i reference koje će vam pomoći da se opredelite. Jasno je da nasumično pretraživanje interneta u potrazi za dobrom pogodbom može potrajati, a preporuke poznanika mogu, ali i ne moraju, biti pouzdane.

5. Proces postavljanja parketa

Procedura postavljanja parketa slična je za sve vrste. Rekosmo da prvo podloga mora biti dobro pripremljena da bi i završen pod bio kvalitetan, lep i dugotrajan. 

Klasične vrste parketa mogu da se ređaju po određenom rasporedu da bi se dobila bordura, pravolinijski, višeugaono ili u kocke ili u varijantama poznatim kao „riblja kost“. Lamelni i panelni su već složeni po određenoj šari (oni izgledaju kao ploče određenih dimenzija sastavljene od daščica koje idu u suprotnim smerovima: „engleski" ili „staronemački vez") ili geometrijsku, figuralnu i mozaičku šaru možete birati i slagati sami, po vlastitoj zamisli. 

Kada se ređanje završi, postavljaju se ivične lajsne na spojevima parketa i zida da bi se površina učvrstila i fiksirala. Tamo gde se parket spaja sa drugim podnim oblogama kakve su pločice, postavljaju se prelazne lajsne. U zavisnosti od toga za kakav ste se izgled odlučili, poslednje na red dolazi lakiranje, uljenje ili voskiranje pri čemu je važno da se između nanošenja slojeva ostavi dovoljno vremena za sušenje, prema uputstvu proizvođača.

Prema tome o koliko velikoj površini ili površinama se radi, ceo posao može potrajati od nekoliko dana do par nedelja. 

6. Završna obrada parketa

Osim kada su u pitanju tipovi gotovih parketa koji su fabrički potpuno završeni i ne treba im nikakva dorada kao laminatu, klasični, lamelni, panelni i industrijski parketi, pa i seljački i brodski pod, moraju se lakirati, nauljiti ili voskirati, koliko da bi izgledali dobro toliko i da bi bili zaštićeni. Na tržištu je ponuda svih proizvoda iz te klase bezmalo neograničena, a deli se na one na bazi ulja i one na bazi vode. Ovi na vodenoj bazi su bolji pošto su slabijeg mirisa, brže se suše i ekološki su prihvatljiviji. Uljani i nitro lakovi su „teški i jaki“ pa se sve ređe koriste, naročito za stambene prostore. Uljenje i voskiranje zahteva češće obnavljanje, ali takvi podovi deluju prirodnije zbog umekšanog sjaja naročito kada su u pitanju azijske i afričke vrste drveta koje postaju sve popularnije.

7. Odražavanje parketa

Kao i druge stvari, da bi što duže zadržao kvalitet i lepotu, parket se mora održavati. Redovno čišćenje i usisavanje se podrazumevaju, ali imajte na umu da je površina poda svakodnevno izložena uticaju raznih faktora počevši od elemenata mikroklime, svetlosti i UV zračenja pa do opterećenja nameštajem i nehotičnog prosipanja tečnosti. Na neke od ovih činilaca možete manje ili više uticati - recimo, regulacijom temperature i vlažnosti, zasenjivanjem prozora ili premeštanjem komada nameštaja s vremena na vreme ili podmetanjem prostirki ili podmetača te brisanjem prolivenih tečnosti u što kraćem roku. 

Međutim, održavanje parketa u stvari podrazumeva obnavljanje premaza u redovnim intervalima. Proizvođači daju nedvosmislena uputstva u tom smislu i valja ih se pridržavati. Lak je zaštitno sredstvo i nanosi se, zavisno od roka trajanja i vrste drveta, najmanje jednom u 10 godina, naročito lakovi na bazi vode. Pri tom valja obraditi oštećena mesta i sve prelakirati ponovo. Imajte na umu da su masivni drveni parketi u tom smislu najzahtevniji, budući da njihov izgled i dugotrajnost direktno zavise od lakiranja. Nanošenje ulja ili voska treba češće ponavljati, jer je sama priroda supstanci takva, a pogotovo ako se takav parket nalazi u prometnoj prostoriji izloženoj raznim opterećenjima. Prednost ovakvih premaza je u tome što se mogu parcijalno nanositi na pojedinačna mesta po potrebi, a da ceo prostor ne mora da se oslobodi i isprazni. 

Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš DomŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Poslednji projekti

Popravka parketa i hoblovanje

Pogledati parket u dnevnoj sobi jer se rasušio od grejanja.
Da li se može ispuniti i da na pojedinim mestima ne škripi.
Moguće hoblovanje i postavka novih lajsni. 26460 € do 44100 €

........

Skidanje starog parketa, skidanje košuljice, montaža novog parketa

Potrebno skidanje starog parketa, skidanje košuljice, montaža novog parketa cca 27m2. 63504 € do 105840 €

........

Hoblovanje i lakiranje parketa

Hoblovanje i lakiranje hrastovog parketa oko 35 - 40 m2 i lamelnog oko 30 m2. 74088 € do 123480 €

........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA

Cena, Preslaganje i hoblovanje postojećeg parketa, 40 m2
Postavljanje parketa, Beograd

180 € do 300 €

Cena, Hoblovanje i lakiranje parketa, cca 10 m2
Postavljanje parketa, Niš

180 € do 300 €

Cena, Postavljanje parketa, cca 400m2
Postavljanje parketa, Beograd

1800 € do 3000 €

Cena, Postavljanje parketa, cca 16m2
Postavljanje parketa, Beograd

144 € do 240 €

Cena, Postavljanje parketa ili hrastove daske i hoblovanje, cca 1 m2
Postavljanje parketa, Novi Sad

180 € do 300 €

Cena, Preslaganje hoblovanje i lakiranje parketa, cca 35m2
Postavljanje parketa, Beograd

720 € do 1200 €

Cena, Presloži i ugraditi novi parket, cca 20 m2
Postavljanje parketa, Beograd

360 € do 600 €

Cena, Postavljanje brodskog poda sa potrebnom pripremom, cca 28m2
Postavljanje parketa, Novi Slankamen

270 € do 450 €

Cena, Postavljanje parketa, cca 20m2
Postavljanje parketa, Beograd

270 € do 450 €

Cena, Postavljanje parketa, cca 30 m2
Postavljanje parketa, Beograd

270 € do 450 €

Cena, Postavljanje novog parketa, cca 100m2
Postavljanje parketa, Čačak

450 € do 750 €

Cena, Postavljanje vinerica, cca 26m2
Postavljanje parketa, Novi Sad

90 € do 150 €

Cena, Hoblovanje parketa, 25 m2
Postavljanje parketa, Barajevo

180 € do 300 €

Cena, Prepakovanje, hoblovnje i lakiranje parketa, cca 30 m2
Postavljanje parketa, Beograd

270 € do 450 €

Cena, Rekonstrukcija poplavljenog parketa sa lakiranjem, 50 m2
Postavljanje parketa, Novi Sad

360 € do 600 €

Cena, Postavljanje parketa - troslojni, na filcu, cca 1500m2
Postavljanje parketa, Vranje

6750 € do 11250 €

Cena, Postavljanje parketa u novoj spratnoj kući, Oko 100 m2
Postavljanje parketa, Mladenovac

3150 € do 5250 €

Cena, Hoblovanje parketa, cca 20 m2
Postavljanje parketa, Ugrinovci (Zemun)

180 € do 300 €

Cena, Popravka parketa, par letvica 2-3 kom
Postavljanje parketa, Novi Sad

45 € do 75 €

Cena, Hoblovanje parketa, cca 14m2
Postavljanje parketa, Niš

270 € do 450 €

Cena, Riblja kost, cca 120m2
Postavljanje parketa, Kikinda

1080 € do 1800 €

Cena, Postavljanje gotovog parketa, cca 450m2
Postavljanje parketa, Požarevac

1800 € do 3000 €

Cena, Hoblovanje i lakiranje brodskog poda, cca 18m2
Postavljanje parketa, Belanovica

90 € do 150 €

Cena, Ugradnja dekinga na terasi, cca 8m2
Postavljanje parketa, Novi Sad

180 € do 300 €

Cena, Hoblovanje starog bukovog parketa, ccca 50m2
Postavljanje parketa, Novi Sad

180 € do 300 €

Cena, Hoblovanje i lakiranje parketa, cca 70 m2
Postavljanje parketa, Niš

270 € do 450 €

Cena, Nabavka brodskog poda, cca 45m2
Postavljanje parketa, Studenica

540 € do 900 €

Cena, Postaviti parket, cca 42m2
Postavljanje parketa, Zlatibor

270 € do 450 €

Cena, Postavljanje parketa, cca 70m2
Postavljanje parketa, Valjevo

630 € do 1050 €

Cena, Postavljanje parketa, cca 1,5m2
Postavljanje parketa, Ugrinovci (Zemun)

180 € do 300 €

Cena, Postavljanje parketa, cca 40 m2
Postavljanje parketa, Čačak

288 € do 480 €

Cena, Nabavka i postavljanje parketa, cca 30 m2
Postavljanje parketa, Beograd

1080 € do 1800 €

Cena, Hoblovanje brodskog poda, cca 22 m2
Postavljanje parketa, Braničevo

360 € do 600 €

Cena, Hoblovanje i lakiranje parketa i zamena lajsni, cca 26 m2
Postavljanje parketa, Novi Sad

360 € do 600 €

Cena, Hoblovanje i lakiranje parketa, cca 45 m2
Postavljanje parketa, Gornji Milanovac

324 € do 540 €

Cena, Hoblovanje parketa, cca 40 m2
Postavljanje parketa, Novi Bečej

360 € do 600 €Pogledajte druge završene projekte i cene

Postavljanje parketa cenovnik

Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

1320+ PREDUZEĆA ZA Postavljanje parketa
BESPLATNA PRETRAGA
BEZ PROVIZIJE
ZATRAŽI PONUDU

Tražite dobre izvođače radova za područje Postavljanje parketa?

 • Postavljanje parketa Beograd
 • Postavljanje parketa Novi Sad
 • Postavljanje parketa Kragujevac
 • Postavljanje parketa Niš
 • Postavljanje parketa Čačak
 • Postavljanje parketa Kraljevo
 • Postavljanje parketa Pančevo
 • Postavljanje parketa Zrenjanin
 • Postavljanje parketa Novi Pazar
 • Postavljanje parketa Smederevo
 • Postavljanje parketa Subotica
 • Postavljanje parketa Aleksinac
 • Postavljanje parketa Apatin
 • Postavljanje parketa Aranđelovac
 • Postavljanje parketa Bačka Palanka
 • Postavljanje parketa Bačka Topola
 • Postavljanje parketa Bečej
 • Postavljanje parketa Bor
 • Postavljanje parketa Bujanovac
 • Postavljanje parketa Ćuprija
 • Postavljanje parketa Gornji Milanovac
 • Postavljanje parketa Inđija
 • Postavljanje parketa Ivanjica
 • Postavljanje parketa Jagodina
 • Postavljanje parketa Kikinda
 • Postavljanje parketa Knjaževac
 • Postavljanje parketa Kovin
 • Postavljanje parketa Kruševac
 • Postavljanje parketa Kula
 • Postavljanje parketa Kuršumlija
 • Postavljanje parketa Leskovac
 • Postavljanje parketa Loznica
 • Postavljanje parketa Negotin
 • Postavljanje parketa Paraćin
 • Postavljanje parketa Pirot
 • Postavljanje parketa Požarevac
 • Postavljanje parketa Preševo
 • Postavljanje parketa Prijepolje
 • Postavljanje parketa Prokuplje
 • Postavljanje parketa Ruma
 • Postavljanje parketa Šabac
 • Postavljanje parketa Senta
 • Postavljanje parketa Šid
 • Postavljanje parketa Sjenica
 • Postavljanje parketa Smederevska Palanka
 • Postavljanje parketa Sombor
 • Postavljanje parketa Sremska Mitrovica
 • Postavljanje parketa Stara Pazova
 • Postavljanje parketa Temerin
 • Postavljanje parketa Trstenik
 • Postavljanje parketa Užice
 • Postavljanje parketa Valjevo
 • Postavljanje parketa Velika Plana
 • Postavljanje parketa Vranje
 • Postavljanje parketa Vrbas
 • Postavljanje parketa Vršac
 • Postavljanje parketa Zaječar
 • Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana