Za područje

  Postavljanje parketa, cena

  Koliko košta postavljanje parketa? Cena postavljanja parketa može se poprilično razlikovati. U zavisnosti od postojeće podne obloge, cena kvadrata parketa se kreće između 8 i 40 EUR, pa i više. Cena zavisi od vašeg mesta stanovanja, obima radova i izabranog parketara – sat rada je u proseku oko 15 EUR.

  Kome poveriti nabavku i postavljanje parketa? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim parketarima u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

  Zatražite ponudu:
  Nađi majstore

  .Parketar cena


  Cena parketara. Cena parketarskih radova – postavljanje, hoblovanje, lakiranje i postavljanje završnih lajsni.

  11.00 €/m2

  VEOMA NISKA CENA
  12.00 €/m2

  SREDNJA CENA
  13.00 €/m2

  NAJVIŠA CENA
  Želim ponudu izvođača radova

  Detaljnije cene za Postavljanje parketa

  Da li Vam je kalkulator bio koristan?

  Postavljanje parketa - sve što treba da znate

  1. Postavljanje parketa - šta da sve treba da znate?

  Parketi su decenijama među najtraženijim vrstama podnih obloga iz mnogo razloga. Pre svega, čini se, zato što kao prirodan materijal umnogome utiču na toplinu i udobnost doma koliko i na stvaranje vrlo povoljne mikroklime. Sa druge strane, važe za izdržljiv, otporan i dugovečan proizvod te se ulaganje u kupovinu isplati u svakom smislu.

  Postavljanje parketa

  1.1. Pravilan izbor parketa shodno nameni

  Ako se već odlučite za postavljanje parketa u svom domu, a ne neke druge vrste podnih obloga, valjalo bi da prvo razmotrite izvesna pitanja. Na primer, želite li parket svuda, pa i na ulazu u dom, u kuhinji, kupatilu i pomoćnim prostorijama ili samo u sobama? Odgovor na ovo je bitan koliko iz ugla kupovine i troškova toliko i sa stanovišta vrste parketa i njegovog održavanja. Hoćete li isključivo varijantu od čistog drveta ili u obzir dolazi i višekomponentna drvna građa? Postoje vrste parketa koje se prave od čistog drveta i one su svakako skuplje, a zbog prirode same sirovine traže brižljivije održavanje, dok parketi čiji je površinski sloj drven imaju više praktičnih prednosti. Nadalje, imate li podno grejanje? Ako imate, onda će i izbor tipa parketa zavisiti od toga isto kao i činjenica da ne može svaki parket biti postavljen u kuhinju ili kupatilo - u obzir dolaze samo oni koji su vodootporni i paronepropusni, pošto bi se, u suprotnom, vrlo brzo podigli zbog vlage.

  1.2. Standardi postavljanja parketa

  Što se broja vrsta i tipova parketa tiče, odnosno, njihovih varijanti, bezmalo svaki proizvođač ima neku komponentu koju drugi nemaju, kojom se izdvaja na tržištu. To je dobro za vas, jer je i izbor veći te ćete zasigurno naći neki koji će baš u svemu biti odgovarajući vašim zahtevima i potrebama. Čini se da svako zna da postoje hrastov, bukov, orahov, jasenov, trešnjev te parketi od drugih vrsta drveća. Međutim, ta podela je uveliko prevaziđena. 

  Drugačiji način života i potrebe stanovanja, zapravo, unutrašnjeg opremanja, podstakli su proizvođače i ponuđače da misle drugačije - sada su uz izgled, kvalitet i dugotrajnost vrlo bitni izdržljivost, otpornost, lako održavanje i brza popravka. Zato se došlo do čitavog niza gotovih parketa specifične namene - klasičnih, lamelnih, industrijskih i panelnih. Klasični su mahom namenjeni prostorijama u kojima je akcent na estetici najbitniji, lamelni i panelni su praktičniji i manje osetljivi, dok su industrijski ili, takozvani, „kant“ parketi namenjeni najprometnijim i najopterećenijim prostorima.

  2. Priprema za postavljanje parketa

  Koliko i pri izvođenju svih drugih zanatskih radova toliko je i ovde priprema podloge vrlo važna. Podloga na koju će doći parket mora biti sasvim završena i obrađena, ravna, suva i čista. Ako nije valja je takvom učiniti, pošto će se, u suprotnom, već nakon izvesnog vremena pojaviti prvi problemi - najčešće sa podizanjem parketa zbog lošeg prianjanja, na primer.

  S druge strane, imajte u vidu da se prema materijalu od kog je kao i prema vrsti parketa bira njegov način postavljanja. Parketi se, bilo da su ploče, daske, lamele ili daščice, postavljaju lepljenjem ili kao „plivajući“ pod. Prema vrsti parketa bira se i tip veziva. Lepak za parket je gotov proizvod koji se uglavnom upotrebljava u nerazblaženom stanju ili se eventualno kao prah meša sa vodom. Kada se parket postavlja preko podnog grejanja onda se izvodi ili nakon sušenja cementnog veziva ili kao „suvi pod“.

  Nov parket se u nekim slučajevima može postaviti preko starog, preko postojećih podnih obloga, linoleuma ili plute kao i preko toplotne i/ili zvučne izolacije, odnosno, podnog grejanja. I u tim slučajevima se moraju obaviti odgovarajuće predradnje.

  3.  Razne vrste parketa

  3.1. Podela parketa prema materijalu

  Svi parketi su zapravo višeslojne podne obloge. Površinski sloj je onaj koji se vidi te se njegovoj završnoj obradi posvećuje veća pažnja. Međutim, ne manje važni su i srednji, odnosno, noseći slojevi te donji, koji služi kao termo i zvučna izolacija, ali i stabilizuje celu strukturu.

  Svi parketi se prave od drveta, ali ne od istih vrsta i istog kvaliteta. Najbolji su troslojni kojima je površina od plemenitih vrsta kakve su hrast, bukva, orah, jasen ili javor, a srednji od četinarskih vrsta koje imaju izvesne količine smole u sebi i slabije reaguju na promene uslova mikroklime. Donji sloj takvih parketa može biti takođe od četinara, ali i raznih dodataka za čvrstinu i stabilnost. 

  3.2. Podela parketa prema načinu postavljanja

  Načini postavljanja razlikuju se prema vrstama parketa. Gotovi parketi, koji su potpuno završeni proizvodi i ne traže nikakvu naknadnu obradu, već se mogu odmah postaviti, najčešće su u obliku ploča i dasaka pa se mogu i lepiti i sastavljati kao „plivajući pod“. Bilo da su ploče ili daske u pitanju, sve sa jedne strane imaju „pero“ a sa druge žleb, pa se tako sastavljaju jedna sa drugom „na klik“ i ređaju dok se pod ne završi. Lamelni parketi imaju „pero“ na jednoj, dužoj strani, pa se daske slažu jedna uz drugu sa tim minimalnim preklopom da bi završen pod delovao sasvim ujednačen i ravan.

  Kada se radi obnavljanje starih parketa, naročito onih masivnih drvenih, nakon što se ishobluju prvi put da bi im se površina očistila, nanosi se posebna smesa kojom se popunjavaju praznine i oštećenja. Tako se parket zapravo isfuguje, a posle sušenja ponovo polira. Isto se radi i s industrijskim, jer su oni najdeblji i najviše puta mogu da se obnavljaju. Sastavljaju se od daščica složenih „na kant“ pa vezanih trakom, zbog čega su i toliko izdržljivi. 

  Na kraju se, svi osim gotovih parketa, lakiraju, ulje ili voskiraju više puta da bi postali čvršći i otporniji, ali i da bi se dobio željeni izgled - prigušeni ili visoki sjaj, odnosno, prirodna, tonirana ili nijansirana boja - zavisno od toga hoćete li da struktura ili tekstura budu izraženije.

  4. Gde naći dobrog parketara

  Iako se možda ne čini takvim, postavljanje parketa jeste zahtevan posao koji najviše traži iskustvo, spretnost i poznavanje materijala. Ako se odlučite za parket kao podnu oblogu u kući ili stanu, u novogradnji ili pri renoviranju, savetujemo da obavezno potražite stručnjaka. Parketar će ceo posao uraditi brže, bolje i vičnije od vas, naročito ako se radovima ovakve vrste nikada niste bavili. Još važnije je to što će majstor umeti da vas posavetuje i u vezi sa kupovinom prave vrste parketa, a kada ga postavi, profesionalno izveden rad garantovaće i dugotrajnost. Parket se menja jednom u više decenija i zato su svi ovi faktori vrlo važni.

  Naravno, pitanje - gde naći dobrog parketara - nameće se samo po sebi, budući da ponuđača ima bukvalno bezbroj. Na našem sajtu ćete naći veći broj stručnjaka sa kojima sarađujemo, pa im se možete obratiti. Pored njihovog kontakta videćete i ocene prethodnih klijenata, preporuke i reference koje će vam pomoći da se opredelite. Jasno je da nasumično pretraživanje interneta u potrazi za dobrom pogodbom može potrajati, a preporuke poznanika mogu, ali i ne moraju, biti pouzdane.

  5. Proces postavljanja parketa

  Procedura postavljanja parketa slična je za sve vrste. Rekosmo da prvo podloga mora biti dobro pripremljena da bi i završen pod bio kvalitetan, lep i dugotrajan. 

  Klasične vrste parketa mogu da se ređaju po određenom rasporedu da bi se dobila bordura, pravolinijski, višeugaono ili u kocke ili u varijantama poznatim kao „riblja kost“. Lamelni i panelni su već složeni po određenoj šari (oni izgledaju kao ploče određenih dimenzija sastavljene od daščica koje idu u suprotnim smerovima: „engleski" ili „staronemački vez") ili geometrijsku, figuralnu i mozaičku šaru možete birati i slagati sami, po vlastitoj zamisli. 

  Kada se ređanje završi, postavljaju se ivične lajsne na spojevima parketa i zida da bi se površina učvrstila i fiksirala. Tamo gde se parket spaja sa drugim podnim oblogama kakve su pločice, postavljaju se prelazne lajsne. U zavisnosti od toga za kakav ste se izgled odlučili, poslednje na red dolazi lakiranje, uljenje ili voskiranje pri čemu je važno da se između nanošenja slojeva ostavi dovoljno vremena za sušenje, prema uputstvu proizvođača.

  Prema tome o koliko velikoj površini ili površinama se radi, ceo posao može potrajati od nekoliko dana do par nedelja. 

  6. Završna obrada parketa

  Osim kada su u pitanju tipovi gotovih parketa koji su fabrički potpuno završeni i ne treba im nikakva dorada kao laminatu, klasični, lamelni, panelni i industrijski parketi, pa i seljački i brodski pod, moraju se lakirati, nauljiti ili voskirati, koliko da bi izgledali dobro toliko i da bi bili zaštićeni. Na tržištu je ponuda svih proizvoda iz te klase bezmalo neograničena, a deli se na one na bazi ulja i one na bazi vode. Ovi na vodenoj bazi su bolji pošto su slabijeg mirisa, brže se suše i ekološki su prihvatljiviji. Uljani i nitro lakovi su „teški i jaki“ pa se sve ređe koriste, naročito za stambene prostore. Uljenje i voskiranje zahteva češće obnavljanje, ali takvi podovi deluju prirodnije zbog umekšanog sjaja naročito kada su u pitanju azijske i afričke vrste drveta koje postaju sve popularnije.

  7. Odražavanje parketa

  Kao i druge stvari, da bi što duže zadržao kvalitet i lepotu, parket se mora održavati. Redovno čišćenje i usisavanje se podrazumevaju, ali imajte na umu da je površina poda svakodnevno izložena uticaju raznih faktora počevši od elemenata mikroklime, svetlosti i UV zračenja pa do opterećenja nameštajem i nehotičnog prosipanja tečnosti. Na neke od ovih činilaca možete manje ili više uticati - recimo, regulacijom temperature i vlažnosti, zasenjivanjem prozora ili premeštanjem komada nameštaja s vremena na vreme ili podmetanjem prostirki ili podmetača te brisanjem prolivenih tečnosti u što kraćem roku. 

  Međutim, održavanje parketa u stvari podrazumeva obnavljanje premaza u redovnim intervalima. Proizvođači daju nedvosmislena uputstva u tom smislu i valja ih se pridržavati. Lak je zaštitno sredstvo i nanosi se, zavisno od roka trajanja i vrste drveta, najmanje jednom u 10 godina, naročito lakovi na bazi vode. Pri tom valja obraditi oštećena mesta i sve prelakirati ponovo. Imajte na umu da su masivni drveni parketi u tom smislu najzahtevniji, budući da njihov izgled i dugotrajnost direktno zavise od lakiranja. Nanošenje ulja ili voska treba češće ponavljati, jer je sama priroda supstanci takva, a pogotovo ako se takav parket nalazi u prometnoj prostoriji izloženoj raznim opterećenjima. Prednost ovakvih premaza je u tome što se mogu parcijalno nanositi na pojedinačna mesta po potrebi, a da ceo prostor ne mora da se oslobodi i isprazni. 

  Tražite dobre izvođače radova za područje Postavljanje parketa?

  Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš Dom  Želim ponudu izvođača radova
  Poslednji projekti

  Hoblovanje i lakiranje parketa

  Potrebno hoblovanje i lakiranje parketa u sobi, 35 m2 postavka lajsni. 37044 € do 61740 €

  ........

  Hoblovanje, lakiranje i reparacija parketa

  Hoblovanje lakiranje i lepljenje odlepljenog parketa. 31752 € do 52920 €

  ........

  Nabavka i ugradnja parketa u prostoriji sa urađenim ravnajućim slojem

  Prostorija (spavaca soba) od 11m2, nabavka i postavljanje parketa sa lajsnama. 37044 € do 61740 €

  ........

  Želim ponudu izvođača radova

  Cena, Popravka izdignutog parketa, cca 5 m2
  Postavljanje parketa, Novi Sad

  180 € do 300 €

  Cena, Nabavka postavljanje i naknadno lakiranje parketa, cca 30 m2
  Postavljanje parketa, Beograd

  630 € do 1050 €

  Cena, Postavka laminata, cca 35 m2
  Postavljanje parketa, Beograd

  225 € do 375 €

  Cena, Postavljanje novog parketa, 34 m2
  Postavljanje parketa, Beograd

  720 € do 1200 €

  Cena, Hoblovanje i lakiranje parketa, 40 m2
  Postavljanje parketa, Beograd

  360 € do 600 €

  Cena, Postavljanje parketa, 16 m2
  Postavljanje parketa, Novo Selo (Vrnjačka Banja)

  225 € do 375 €

  Cena, Hoblovanje i lakiranje parketa, 25 m2
  Postavljanje parketa, Beograd

  225 € do 375 €

  Cena, Hoblovanje parketa i postavljanje laminata, 15 m2
  Postavljanje parketa, Novi Sad

  360 € do 600 €

  Cena, Postavljanje novog parketa hoblovanje i lakiranje, cca 40 m2
  Postavljanje parketa, Futog

  585 € do 975 €

  Cena, Hoblovanje i lakiranje parketa, cca 100 m2
  Postavljanje parketa, Stara Pazova

  900 € do 1500 €

  Cena, Reparacija parketa hoblovanje i lakiranje, 35 m2
  Postavljanje parketa, Vranje

  315 € do 525 €

  Cena, Hoblovanje i lakiranje mojim lakom, cca 35 m2
  Postavljanje parketa, Ćuprija

  315 € do 525 €

  Cena, Nabavka i montaža bukovog parketa, cca 20 m2
  Postavljanje parketa, Leskovac

  396 € do 660 €

  Cena, Hoblovanje i lakiranje parketa, cca 70 m2
  Postavljanje parketa, Beočin

  567 € do 945 €

  Cena, Postavljanje parketa, cca 28m2
  Postavljanje parketa, Beograd

  270 € do 450 €

  Cena, Postavljanje parketa, 35 m2
  Postavljanje parketa, Beograd

  270 € do 450 €

  Cena, Postavljanje parketa, 36 m2
  Postavljanje parketa, Beograd

  315 € do 525 €

  Cena, Popravka parketa, 1-2 m^2
  Postavljanje parketa, Kragujevac

  135 € do 225 €

  Cena, Hoblovanje postojećeg i postavljanje novog parketa, 33+2m2
  Postavljanje parketa, Beograd

  540 € do 900 €

  Cena, Lakiranje parketa, cca 25 m2
  Postavljanje parketa, Vršac

  180 € do 300 €

  Cena, Potrebno postavljanje parketa, cca 18,5 m2
  Postavljanje parketa, Subotica

  162 € do 270 €

  Cena, Popravka parketa i lakiranje, cca 4 x 16 m
  Postavljanje parketa, Novi Sad

  495 € do 825 €

  Cena, Postavljanje parketa U jednoj prostoriji, a U drugojhoblovanje I popra, 20kv
  Postavljanje parketa, Beograd

  450 € do 750 €

  Cena, Lepljenje parketa i dodatne usluge, 50 m2
  Postavljanje parketa, Zemun

  360 € do 600 €

  Cena, Postavka parketa sa materijalom, cca 46m2
  Postavljanje parketa, Veternik

  1080 € do 1800 €

  Cena, Zamena podignutog parketa, 2 m2
  Postavljanje parketa, Beograd

  135 € do 225 €

  Cena, Nabavka i postavljanje hrastovog parketa, 20 m2
  Postavljanje parketa, Klenje (Bogatić)

  630 € do 1050 €

  Cena, Hoblovanje parketa, cca 40 m2
  Postavljanje parketa, Beograd

  270 € do 450 €

  Cena, Postavljanje brodskog poda, cca 40 m2
  Postavljanje parketa, Beograd

  360 € do 600 €

  Cena, Postavljanje parketa u dve sobe, cca 28m2
  Postavljanje parketa, Kruševac

  540 € do 900 €

  Cena, Sastavljanje parketa, cca 1m2
  Postavljanje parketa, Novi Sad

  90 € do 150 €

  Cena, Hoblovanje parketa, cca 31 m2
  Postavljanje parketa, Bačko gradište

  225 € do 375 €

  Cena, Nabavka i postavljanje parketa, 7m2
  Postavljanje parketa, Beograd

  360 € do 600 €

  Cena, Ugradnja tarketa, cca 700 m2
  Postavljanje parketa, Zlatibor

  6300 € do 10500 €

  Cena, Postavljane brodskog poda, oko 75m2
  Postavljanje parketa, Sremski Karlovci

  225 € do 375 €

  Cena, Hoblovanje, bajcovanje i lakiranje parketa, 7 m2
  Postavljanje parketa, Beograd

  90 € do 150 €  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Postavljanje parketa cenovnik

  Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

  1381+ Preduzeća za Postavljanje parketa
  Besplatna pretraga
  Bez provizije
  Zatraži ponudu
  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana