Za područje

  Električno podno grejanje, cena

  Koliko košta električno podno grejanje? Postavljanje električnog podnog grejanja je jeftinije od klasičnog podnog grejanja. Montaža je jednostavna i brza, a ne zahteva ni dodatne građevinske radove te je sistem sam po sebi isplativ. Podno grejanje je do 15% jeftinije od klasičnog grejanja radijatorima. Cena kvadratnog metra električnog podnog grejanja iznosi između 25 i 100 EUR.

  Kome poveriti ugradnju električnog podnog grejanja? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim stručnjacima za podno grejanje u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

  Brzo do majstora - lako i besplatno!
  Nađi majstore

  Cena električnog podnog grejanja


  Cena električnog podnog grejanja. Cena kvadratnog metra električnog podnog grejanja.

  50.00 €/m2

  VEOMA NISKA CENA
  65.00 €/m2

  SREDNJA CENA
  78.00 €/m2

  NAJVIŠA CENA
  Želim ponudu izvođača radova

  Detaljnije cene za Električno podno grejanje (2024)

  Da li Vam je kalkulator bio koristan?

  Električno podno grejanje - sve što treba da znate

  1. Električno podno grejanje - šta sve treba da znate?

  Električno podno grejanje
  Električno podno grejanje može da se postavi kao grejna podloga, folija ili kablovi

  1.1. Šta je električno podno grejanje?

  Električno podno grejanje je savremen oblik grejanja koji koristi električnu energiju kao izvor napajanja. Ovaj tip podnog grejanja na tržištu je dostupan u vidu grejnih podloga, folija i provodnika. Električno podno grejanje ima brojne prednosti i nosi sa sobom isto toliko pogodnosti. Pri tom, omogućava rešenje problema tankih podova u koje se klasične cevi za podno grejanje ne mogu ugraditi. Na žalost, nije lišeno ni određenih slabosti koje svaki sistem ima u većoj ili manjoj meri. Stoga ćemo se u nastavku teksta pozabaviti i jednom i drugom argumentacijom.

  1.2. Električna energija kao izvor napajanja - prednosti

  Ako se grejete na struju, a živite u stambenoj zgradi ili kući, to znači da niste priključeni na javni gasovod ili toplovod, pa sami odlučujete koliko i kada ćete zagrevati prostor u kome živite. U praksi, to znači da s grejanjem možete započeti pre zvaničnog početka grejne sezone, ako je potrebno. Još jedna prednost električnog grejanja je to što za njegovu ugradnju nije potrebna nikakva dodatna infrastruktura niti zahtevni građevinski radovi, što nije slučaj sa nekim drugim sistemima poput grejanja na toplotnu pumpu. Početni trošak postavljanja električnog sistema grejanja je stoga nešto niži.

  1.3. Električna energija kao izvor napajanja - slabosti

  Ako svoj dom grejete na struju, možete očekivati prilično visoke mesečne iznose na računima. Električna energija je jedan od najskupljih izvora energije; skuplja je od gasa, javnog centralnog grejanja i svakako mnogo skuplja od grejanja toplotnom pumpom. Kako se radi o neodrživom načinu grejanja, ne možete se prijaviti ni za državne subvencije, kao što je to moguće kod sistema grejanja sa toplotnom pumpom.

  1.4. Idealna sobna temperatura

  Prema zvaničnim odredbama u pravilnicima o zagrevanju stambenih prostora, poželjne i optimalne temperature za prijatan dnevni boravak i rad su 22-23°C; u spavaćim sobama treba da je oko 20°C dok se za kupatila preporučuje nešto jače grejanje - 24-25°C. Ovakav nivo zagrejanosti prostorija najlakše se postiže i održava električnim podnim grejanjem, pošto je ceo pod zapravo grejna površina te se toplota ravnomerno širi i rasprostire. Tik iznad podne površine, temperatura vazduha biće oko 27°C, dok će na visini oko 180 cm biti prijatnih 22-23°C.

  2. Zašto odabrati podno grejanje?

  2.1. Optimalna distribucija toplote

  Verovatno ste čuli izreku „tople noge, hladna glava“. U ovom iskazu zaista ima dosta istine. Za optimalan komfor boravka, zapravo da bi se ljudi osećali udobno i da bi atmosferu ocenili prijatnom, potrebno je da temperatura kod nogu bude neznatno viša nego u visini glave. Nijedan sistem to ne uspeva da obezbedi bolje od sistema grejanja skrivenog u podu. Električno grejanje održava temperaturu poda na konstantnom nivou, tako da po njemu možete hodati i bosi, dok je i ostatak prostorije okružen jednako primamljivom toplotom.

  2.2. Podno grejanje je nevidljivo

  Kada su u pitanju sistemi grejanja, najveće zamerke radijatorskom, osim funkcionalnih su praktične i estetske prirode; naročito kabasti i upadljivi su stariji tipovi gusanih radijatora koji su uvek smešteni ili ispod prozora ili iza vrata i u oba slučaja nisu zadovoljavajuće rešenje. Većina ih zato pokriva zavesama ili ispred njih postavlja manje komade nameštaja (sofu, fotelju, radni sto...). Podno grejanje je u tom smislu sasvim drugačiji koncept: sve instalacije su u podu i nevidljive su. To je razlog i zbog kog je podno grejanje idealno rešenje za stare i osetljive zgrade kao i one koje su proglašene spomenicima kulture, nastalim u vreme kada daljinsko grejanje još nije postojalo. Najvećem broju njih se sada, u 21. veku menja namena, zbog čega moraju da ispune minimum zahteva standarda određenih za stambene i radne prostore, čime je obuhvaćeno i grejanje; prema tome, prilikom renoviranja, instalacije se postavljaju ispod završnih podnih obloga čime se ne narušava prvobitni, originalni izgled objekta, ali se istovremeno omogućava da ti prostori zažive i ponovo se koriste. Zamislite samo kako bi izgledao neki stari manastir, pretvoren u galeriju, u kojoj bi na zidovima ispod slika bili postavljeni redovi glomaznih klasičnih radijatora.  

  2.3. Ravnomerna distribucija toplote

  Pošto su cevi ili kablovi za podno grejanje uvek ravnomerno raspoređeni ispod cele površine poda, za razliku od grejalica ili radijatora, oni isto tako ujednačeno emituju toplotu u prostor. Radijatori, grejalice ili kaloriferi su takozvana grejna tela kojima se formira tačkasti sistem grejanja, jer svako od njih  maksimalno zagreva samo sopstvenu najbližu okolinu, a kako se rastojanje povećava, tako se i toplota sve više i više gubi. Tako grejane prostorije nikada ne mogu biti ujednačeno zagrejane, jer će tik uz grejna tela uvek biti toplije nego na suprotnoj strani.

  2.4. Sprečava smrzavanje spoljašnjih površina

  Ako imate bilo kakvu kosinu pored kuće koju svakodnevno koristite čak i zimi, znate koliko glavobolja mogu doneti sneg i led. Zaleđena rampa ne samo da predstavlja izuzetnu opasnost za ljude, već može biti problem i pri vožnji automobila. Ako na putu do svoje garaže ili dvorišta imate takvu strminu, toplo preporučujemo ugradnju podnog grejanja neposredno ispod površinskog sloja puta kako biste sprečili njegovo smrzavanje. Dovoljno je podesiti temperaturu na samo nekoliko podeoka iznad 0° (obično se postavlja na 5-7°C), što će predstavljati minimalni mesečni trošak. Svakodnevno uklanjanje nanosa snega će tako za vas postati tek mučna slika iz prošlosti.

  2.5. Niži troškovi grejanja

  Napomenuli smo da električno podno grejanje savršeno ravnomerno zagreva prostoriju. To znači da provodnicima za dostizanje optimalne sobne temperature nije neophodno ekstremno zagrevanje već tek za neki stepen više od potrebnog. Za ovakve sisteme i inače važi pravilo da temperatura ne sme prelaziti 27°C. Nasuprot tome, tačkasti sistem grejnih tela (radijatori ili grejalica) koji ne emituje toplotu ravnomerno, zahteva zagrevanje i do 10 stepeni više od željene sobne temperature. Jasno je da to automatski znači i veću potrošnju i veće troškove, što se može izbeći ugradnjom podnog grejanja. Za podno grejanje važi procena da se godišnji troškovi smanjuju za 15-20%, premda je tačno i to da je cena električnog podnog grejanja veća zbog visokih cena struje, koja mora biti glavni energent.

  3. Kada električno podno grejanje ima smisla?

  3.1. Kao dopuna postojećeg sistema

  Budući da struja jeste najskuplji energent, nije ni racionalno ni isplativo koristiti je kao primarni izvor napajanja za zagrevanje cele kuće, pošto će troškovi, u najmanju ruku, biti astronomski. Električno podno grejanje je odličan izbor ako želite da dopunite ili nadogradite postojeći sistem grejanja. Ako renovirate kupatilo, postojeće radijatore ili grejalice možete zameniti podnim grejanjem, što je u skučenom prostoru itekakva prednost. Ako želite da zagrejete balkon ili terasu, takođe možete postaviti podno grejanje. Sistem je jednostavan za ugradnju i zahteva samo minimalne promene u postojećoj infrastrukturi - već imate instaliranu struju, samo je potrebno na nju priključiti i električno podno grejanje.

  3.2. Kada su postojeći podovi vrlo tanki

  U prostorijama gde su postojeći podovi vrlo tanki, električno podno grejanje je odličan izbor, jer možete postaviti ili grejne folije ili podloge, debljine od tek nekoliko milimetara. Ako cevni sistem podnog grejanja zahteva najmanje 5 cm debljine, odnosno, visine poda za ugradnju, za postavljanje grejnih podloga ili folija, dovoljno je manje od 1 cm. Zato je ovo odlično rešenje pri renoviranju prostorija, jer ne moraju da se lome ni menjaju cementne košuljice, a može se izbeći i montiranje radijatora.

  3.3. Kada se rade adaptacije i renoviranja

  Električno podno grejanje je, iz sličnih razloga, odlično rešenje za preuređenje i renoviranje postojećih objekata. Kako prilikom renoviranja visina postojećih podova uglavnom ne može da se menja, a zbog čega često nema dovoljno mesta za ugradnju cevnog podnog grejanja, možete se opredeliti za grejne folije ili podloge. Čak i kada se ne radi o obnovi osetljivih i istorijski važnih objekata kulturnog nasleđa, kada izvođenje radova i inače zahteva puno opreza i pažnje, koliko i nekonvencijalnih rešenja, sve starije građevine imaju svojevrsnu patinu i šarm koje bi, recimo, montaža radijatora sasvim sigurno narušila zbog ionako vrlo osetljive ravnoteže stila i funkcionalnosti. U svakom slučaju, električno podno grejanje je daleko primerenije rešenje.

  3.4. Za grejanje kosina, terasa ili balkona

  Ako su balkon ili terasa izloženi smrzavanju te postaju neupotrebljivi veći deo godine, brzo i jednostavno rešenje je ugradnja električnog podnog grejanja ispod završnih podnih obloga. Rešenje ne zahteva veće intervencije, jer već imate struju, a funkcioniše besprekorno i može da vas poštedi mnogih nevolja.

  3.5. Kao grejanje u kupatilu

  Može se slobodno reći da se sve više ljudi odlučuje za podno grejanje prilikom renoviranja kupatila. Ova odluka ima mnogo smisla, budući da su u kupatilu svi bosonogi. Čini se da nema ničeg goreg od ledeno hladnih pločica pod stopalima u bilo koje doba dana. Topli podovi su više nego dobrodošli zbog toga. Praksa je da se podno grejanje ne postavlja ispod tuš-kabine ni kade, jer ih već zagreva topla voda, a vrlo često su postavljene na izdignutu podlogu. Međutim, ako je tuš u ravni poda kupatila (nije podignut na platformu), onda se i tu mogu sprovesti provodnici, budući da je razlika u ceni tog kvadratnog metra minimalna, a zasigurno će vam pružiti veći komfor.

  4. Vrste električnog podnog grejanja i ugradnja

  4.1. Električni kablovi za podno grejanje

  Električno podno grejanje se može ugraditi u obliku kablova, što je najsličnije konvencionalnom cevastom podnom grejanju. Jedina razlika je to što se, umesto cevima, toplota prenosi provodnicima, koji se razvode po istom sistemu kao i cevi. Podloga na koju se kablovi postavljaju vijugavo, poput kretanja zmije, ima ispupčenja koja ne dozvoljavaju da se razvučen provodnik pomera, pa se tako formira određen, ujednačen raspored preko cele površine poda. Ako su kablovi previše raštrkani i ima previše praznina između njih, biće potrebno više vremena i energije da se ceo prostor zagreje. U najgorem slučaju, pod stopalima će se osetiti da pod nije ravnomerno zagrejan. S druge strane, ni pregust raspored ne daje bolje rezultate, već samo povećava potrošnju.

  4.2. Grejna folija

  Grejna folija je najtanja verzija podnog grejanja koja se može naći na tržištu, a zauzima svega nekoliko milimetara. Zbog toga je odličan izbor, posebno za prostorije sa vrlo tankim podovima gde je praktično nemoguće uraditi bilo šta drugo. Ovaj tip folije sastavljen je od karbonskih traka koje su međusobno spojene PVC. Prodaju se u rolnama već spremnim za postavljanje, pa ih samo treba seći na potrebnu dužinu. Pri tom se, međutim, mora strogo voditi računa da se ne zaseče karbonska traka već obeležena mesta između njih. Možete je sami postaviti, ali na struju svakako treba da je priključi električar. Prednost grejne folije u odnosu na kablove je u tome što se ne postavlja svaki kabl zasebno, već cela folija što znatno ubrzava proces ugradnje.  

  4.3. Grejna podloga

  Grejna podloga koja se često naziva i mrežom, jedva da se razlikuje od folije osim po debljini. Međutim, u poređenju sa cevnim podnim grejanjem i ona je zanemarljiva. Podloga se, kao i grejna folija, polaže direktno ispod gotovog površinskog sloja poda, i kompatibilna je sa svim materijalima - parketom, pločicama, kamenom i betonom. Postavljanje grejne podloge je jednostavno i brzo, a pod se takođe brzo zagreva. Ova vrsta podloge se postavlja isto kao i folija - tako što se rolna seče na odgovarajuće komade i ređa po obliku poda. I ovaj posao možete obaviti sami, ali svakako preporučujemo da priključenje izvrši električar, prvenstveno zbog bezbednosti, a i da ne bi došlo do oštećenja.

  5. Električno podno grejanje i podni materijali

  5.1. Električno podno grejanje ispod parketa

  Ispod parketa se može postaviti i grejna folija i grejna podloga, budući da se parketi uglavnom postavljaju kao „plivajući pod”. Suprotno uvreženom verovanju, svako podno grejanje - uključujući i električno podno grejanje - jeste kompatibilno sa parketom, posebno ako nije masivni parket. Treba imati na umu da se kablovi, grejna folija ili grejna podloga ne zagrevaju na više od 30°C, tako da ne mogu oštetiti završni sloj parketa. Takođe, većina vrsta i tipova parketa i sličnih drvenih obloga nije od punog drveta - proizvode se uglavnom presovanjem raznih slojeva materijala po tzv. „sendvič“ sistemu, lepljenjem ili presovanjem,  gde je samo gornji sloj po kome se hoda napravljen od pravog punog drveta, dok su ostali slojevi od raznih drvnih kompozita. Samo su pravi drveni parketi nešto osetljiviji na podno grejanje. Međutim, poslednjih godina proizvođači na svojim veb-stranicama objavljuju da ni to više nije razlog za zabrinutost, pošto su i to savladali zahvaljujući uznapredovalim tehnologijama.

  5.2. Električno podno grejanje ispod keramičkih pločica

  Iskustva iz prakse ukazuju na to da je električno podno grejanje najkompatibilnije sa keramičkim pločicama. Postavljanje podnog grejanja ispod pločica i inače deluje sasvim celishodno, kada se uzme u obzir koliko su keramičke pločice hladne na dodir. U kupatilu su svi bosonogi, pa je to prvi logičan izbor, ali ako keramiku imate i u dnevnom boravku i pridruženoj trpezariji i kuhinji, električno podno grejanje biće savršeno rešenje. Ispod keramičkih pločica se postavljaju samo grejne podloge, ali ne i grejne folije, jer se keramika malterom "lepi" za pod, što bi oštetilo foliju.

  5.3. Električno podno grejanje ispod kamena

  Ako imate kamene podove u domu onda znate kako zimi mogu biti hladni pod stopalima, pa se i za njih preporučuje električno podno grejanje. Sve što važi za keramičke pločice, važi i za kamene - dakle, ispod njih idu samo grejne podloge zbog lepljenja malterom.

  5.4. Električno podno grejanje ispod estriha

  Ugradnja električnog grejanja ispod cementne košuljice ili estriha se retko izvodi, tačnije - samo kad mora, za razliku od običnog, cevastog podnog grejanja. Podno grejanje cevima je bolji izbor u takvim slučajevima jer se nakon montaže samo zalije smesom koja će kad se osuši postati pod. Međutim, pošto su grejna folija i podloga vrlo tanke, zagrevanje poda teče vrlo sporo i slabo, a svakako i skupo, koliko novčano toliko i energetski, pa se takva kombinacija ne preporučuje. Ipak, ako nema drugog izbora, savetujemo da električno podno grejanje bude uključeno celu noć, kada je struja jeftinija, pa da pod zrači toplotu tokom dana. To, zapravo, može da stvori dodatni problem, jer je za punu akumulaciju neophodan što deblji sloj estriha, što znači veću težinu i opterećenje, više utrošenog materijala, više pragove, i stoga se skoro nikad i ne koristi u praksi.

  6. Električno podno grejanje - cena

  Postavljanje električnog podnog grejanja je jeftinije od klasičnog podnog grejanja. Montaža je jednostavna i brza, a ne zahteva ni dodatne građevinske radove te je sistem sam po sebi isplativ. Podno grejanje je do 15% jeftinije od klasičnog grejanja radijatorima. S druge strane, grejanje celog stana ili kuće ovakvim sistemom može biti svojevrstan računski izazov - kupovina i ugradnja sistema je povoljnija od drugih, ali je struja najskuplji energent, pa treba pažljivo izvesti računicu. Cena kvadratnog metra električnog podnog grejanja iznosi između 25 i 100 EUR.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Električno podno grejanje?

  Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš Dom  Želim ponudu izvođača radova
  Poslednji projekti

  Podno grejanje na struju

  Potrebno podno grejanje na struju cca 35m2. 317520 € do 529200 €

  ........

  Podno grejanje

  Stan je 80m2 kompletno podno grejanje da se uradi. 423360 € do 705600 €

  ........

  Električno podno grejanje

  Potrebno električno podno grejanje, dnevna soba, predsoblje, kupatilo i spavaća soba, cca 60 m2. 412776 € do 687960 €

  ........

  Želim ponudu izvođača radova

  Cena, Podno grejanje, 100 m2
  Električno podno grejanje, VelikaPlana

  2700 € do 4500 €

  Cena, Električno podno grejanje, 60 m2
  Električno podno grejanje, Beli Potok (Beograd)

  3510 € do 5850 €

  Cena, Električno podno grejanje, 70 m2
  Električno podno grejanje, Bečmen

  4095 € do 6825 €

  Cena, Ugradnja podnog grejanja, 30 m2
  Električno podno grejanje, Kokinbrod

  1710 € do 2850 €

  Cena, Instalacija podnog grejanja sa uponor presom, 100 m2
  Električno podno grejanje, Priboj

  4050 € do 6750 €

  Cena, Instalacija podnog grejanja, cca 35m2
  Električno podno grejanje, Krčedin

  2043 € do 3405 €

  Cena, Elktrično podno grejanje, cca 22m2
  Električno podno grejanje, Slanci

  1287 € do 2145 €

  Cena, Podno grejanje na elektro kotao za stan, stan: cca 40 m2
  Električno podno grejanje, Beograd

  1350 € do 2250 €

  Cena, Postavka podnog grejanja na terasu (pretvara se u sobu), cca 4m x 1.3m
  Električno podno grejanje, Novi Sad

  540 € do 900 €

  Cena, Podno grejanje na struju 12v, Stan je 45m2
  Električno podno grejanje, Niš

  2700 € do 4500 €

  Cena, Podno grejanje na struju, cca 33m2
  Električno podno grejanje, Kragujevac

  1930.5 € do 3217.5 €

  Cena, Električno podno grejanje, 15 m2
  Električno podno grejanje, Aleksinac

  810 € do 1350 €

  Cena, Podno grejanje na struju, cca 20m2
  Električno podno grejanje, Beograd

  1170 € do 1950 €

  Cena, Ugradnja električnog podnog grejanja, cca 65 m2
  Električno podno grejanje, Petrovac

  3330 € do 5550 €

  Cena, Električno podno grejanje, cca 40m2
  Električno podno grejanje, Smederevo

  2340 € do 3900 €

  Cena, Električno podno grejanje, cca 15m2
  Električno podno grejanje, Beograd

  877.5 € do 1462.5 €

  Cena, Ugradnja podnog grejanja sa vašim materijalom, cca 50 m2
  Električno podno grejanje, Kusadak

  2250 € do 3750 €

  Cena, Ugradnja podnog grejanja, 120 m2
  Električno podno grejanje, Mol

  3150 € do 5250 €

  Cena, Ugradnja podnog grejanja, Oko 35m2
  Električno podno grejanje, Banja koviljača

  1350 € do 2250 €

  Cena, Podno grejanje na struju, cca 35m2
  Električno podno grejanje, Subotica

  2047.5 € do 3412.5 €

  Cena, Niskofrikvento podno grejanje na struju, cca 96m2
  Električno podno grejanje, Niš

  3150 € do 5250 €

  Cena, Električno podno grejanje, 35 m2
  Električno podno grejanje, Sremski Karlovci

  2250 € do 3750 €

  Cena, Podno grejanje, cca 50m2
  Električno podno grejanje, Novi Sad

  3150 € do 5250 €

  Cena, Električno podno grejanje za stan, cca 60m2
  Električno podno grejanje, Niš

  3510 € do 5850 €

  Cena, Električno podno grejanje, cca 20m2
  Električno podno grejanje, Velika Moštanica

  1800 € do 3000 €

  Cena, Podno grejanje u kupatilu, cca 300 x 345 cm
  Električno podno grejanje, Subotica

  900 € do 1500 €

  Cena, Električno podno grejanje, 15 m2
  Električno podno grejanje, Ruma

  540 € do 900 €

  Cena, Ugradnja električnog podnog grejanja na toplotu pumpu, cca 68m2
  Električno podno grejanje, Beograd

  2250 € do 3750 €

  Cena, Podno električno grejanje, cca 12m2
  Električno podno grejanje, Beograd

  1350 € do 2250 €

  Cena, Postavljanje električnog podnog grejanja u apartmanu, cca 30m2
  Električno podno grejanje, Zlatibor

  1800 € do 3000 €

  Cena, Kupovina i ugradnja električnog podnog grejanja, cca 30m2
  Električno podno grejanje, Niš

  2700 € do 4500 €

  Cena, Postavljanje električnog podnog grejanja, cca 60 m2
  Električno podno grejanje, Kaluđerica

  3600 € do 6000 €

  Cena, Podno grejanje električni kotao, cca 60m2
  Električno podno grejanje, Beograd

  2700 € do 4500 €

  Cena, Električno podno grejanje, cca 20m2
  Električno podno grejanje, Kaluđerica

  1170 € do 1950 €

  Cena, Kompletna instalacija električnog podnog grejanja, cca 59m2
  Električno podno grejanje, Kula

  2700 € do 4500 €

  Cena, Električno podno grejanje, cca 25m2
  Električno podno grejanje, Velika Greda

  1080 € do 1800 €  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Električno podno grejanje cenovnik

  Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

  173+ Preduzeća za Električno podno grejanje
  Besplatna pretraga
  Bez provizije
  Zatraži ponudu
  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana