Za područje

  Čišćenje dimnjaka, cena

  Koliko koštaju usluge dimničara? Cene zavise od veličine i vrste grejnih uređaja te poslova koje dimničar treba da obavi kod naručioca. Što se Beograda tiče, dimničarske usluge su u sistemu objedinjene naplate Infostana i to uključuje 1 pregled u sezoni i van nje. Za preglede po pozivu, važi jedinstveni cenovnik koji se može videti na sajtovima svake gradske opštine pojedinačno ili u udruženjima dimničara, odnosno, preduzećima koja se bave dimničarskim uslugama u svakom gradu. Cene čišćenja dimnjaka, prvog pregleda, redovnog i vanrednog pregleda se razlikuju, ali uglavnom su između 18 i 26 EUR/h.

  Kome poveriti čišćenje dimnjaka? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim dimničarima u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

  Zatražite ponudu:
  Nađi majstore

  Dimničarske usluge


  Cena dimničarskih usluga. Cena čišćenja dimnjaka, prvog pregleda, redovnog i vanrednog pregleda.

  18.00 €/h

  VEOMA NISKA CENA
  22.00 €/h

  SREDNJA CENA
  26.40 €/h

  NAJVIŠA CENA
  Želim ponudu izvođača radova

  Detaljnije cene za Čišćenje dimnjaka

  vaša količina

  jedinica

  okvirna cena

  vaša cena

  Dimničar, čišćenje peći

  Cena za redovno mehaničko čišćenje dimnjaka i peći. Cena za čišćenje po komadu.


  kom

  €/kom

  okvirna cena
  Pošalji potražnju >

  Da li Vam je kalkulator bio koristan?

  Čišćenje dimnjaka - sve što treba da znate

  1. Dimničarske usluge - šta sve treba da znate?

  Dimničarske usluge, odnosno, delatnosti, obavljaju se radi obezbeđenja ispravnosti uređaja za grejanje, sprečavanja zagađenja, manje potrošnje ogreva te zaštite života i imovine od požara. Da biste u svom domu bili sasvim sigurni, zovite dimničara u redovne kontrole jer to nikad nije uzaludno potrošen novac.

  Dimničarstvo je stari zanat s dugom tradicijom, a dimničari su oduvek bili poštovani članovi zajednice, jer se veruje da donose sreću. I danas kad u prolazu sretnu dimničara, ljudi žele da ga dotaknu ili čupnu nit iz četke, hvatajući se za svoje dugme, „magični krug“ koji treba da pomogne u ispunjenju želja.

  Usluge ovih majstora pružaju sigurnost od požara, poboljšavaju zdravlje, čine uređaje za grejanje efikasnijim te smanjuju troškove popravki i grejanja. Dimničarske usluge su brojne, a obuhvataju poslove kao što su pregled i čišćenje grejnih i ventilacionih uređaja, dimnjaka, parnih kotlova, masnih ventilacija, dimovodnih i ventilacionih kanala; takođe, mogu napraviti proračun potrebne jačine grejnog sistema, izvršiti merenje gasova, sanirati dimnjak, savetovati vas po bilo kom od ovih pitanja i tako dalje.

  1.1. Čišćenje dimnjaka

  Obaveza redovnog čišćenja dimnjaka regulisana je Zakonom o komunalnim delatnostima iz 2011. godine te su gradske skupštine, svaka za sebe, usvojile određene propise i primenjuju ih na svojim teritorijama. Tako za grad Beograd postoji usluga dva redovna godišnja pregleda i čišćenja, koja se naplaćuju preko objedinjene naplate „Infostana“. Češća kontrola nije obavezna, međutim, u slučaju požara u privatnoj kući, većina osiguravajućih društava neće isplatiti obeštećenje ako nemate važeću potvrdu o ispravnosti sistema za grejanje. Uopšteno govoreći, preporučujemo da se uvek dobro raspitate o važećim propisima ili u osiguranju ili u svojoj opštini ili u nadležnoj inspekciji da biste izbegli neprijatnosti. Spisak ovlašćenih dimničara za svaku opštinu u Srbiji naći ćete na sajtovima gradskih uprava, pa savetujemo da dimničara zovete što češće, naročito tokom grejne sezone, kako biste bili sigurni da ceo sistem dobro funkcioniše i da ste u svom domu bezbedni.

  Čišćenje dimnjaka
  Redovni dolasci dimničara smanjuju opasnost od požara i osiguravaju vam miran san

  1.2. Cene dimničarskih usluga

  Cene dimničarskih usluga nisu određene Zakonom, već ih opštine određuju samostalno, a naplaćuju se prema kvadraturi stambenog prostora za privatna lica i po posebnom cenovniku za industriju i privredu. Na internetu možete naći ponude dimničarskih ili komunalnih preduzeća u svom kraju, pa se raspitajte o detaljima, ili preko naše platforme Daibau.rs pošaljite upit i dobićete ponude.

  1.3. Prednosti usluga dimničara

  Požari usled samopaljenja su danas ređi, između ostalog i zbog zakonskih obaveza čišćenja i zbog osavremenjavanja grejnih sistema. Čist dimnjak ima bolju prohodnost, ne ugrožava ni vaše zdravlje ni okolinu, a smanjuje troškove grejanja. Redovni pregledi grejnih sistema obezbeđuju njihovo optimalno funkcionisanje, a rano otkrivanje kvarova im znatno produžava vek trajanja.

  2. Kako izabrati dimničara?

  Ako živite na teritoriji gradova koji dimničarske usluge imaju u objedinjenom sistemu naplate, dimničari će vas posećivati u redovnim razmacima - jednom u grejnoj sezoni, jednom izvan nje. Ako živite na selu, ta obaveza je vaša lična odgovornost. Na sajtovima Ministarstva ekologije i zaštite prirodne sredine, Privredne komore Srbije i Udruženja dimničara Srbije te lokalnih samouprava, naći ćete spiskove dimničarskih preduzeća, ali njihove usluge možete potražiti i preko našeg portala, Daibau.rs. Videćete njihove reference i komentare prethodnih klijenata. Dimničara kog izaberete, možete pozvati i sami, pa će vas on/ona obilaziti po dogovoru. Ako menjate sistem grejanja u kući, moraće da se menja i dimnjak te će vam dimničar biti neophodan da te prepravke izvrši i sve proveri.     

  3. Koje usluge pružaju dimničari?

  3.1. Pregled ložišta, dimovodnih i ventilacionih kanala

  Dimničari kontrolišu dimnjake, ložišta, dimovodne i ventilacione uređaje i kanale kao i druge delove sistema koji zajedno omogućavaju njegovo pravilno funkcionisanje.

  3.1.1. Prvi pregled

  Prvi pregled se obavlja za svaki novopostavljeni ili remontovani grejni uređaj, dimovodne kanale ili posle renoviranja objekta. Prvim pregledom se kontrolišu sve elementarne karakteristike i utvrđuje usklađenost s projektnom dokumentacijom i propisima, tehničkim normama i standardima, ali i sprečava nepropisna ugradnja i rad. Dimničar će proveriti sam uređaj, opremu, dimne cevi, odvode i pristup, ali i proceniti rizik od ispusnih gasova. Nakon pregleda će izdati potvrdu o prvom pregledu i ispravnosti dimnjaka ili nalog za uklanjanje nepravilnosti. Po isteku datog roka i izvršenim prepravkama, dimničar će doći u kontrolu. Ukoliko je sve u redu, daće zapisnik i potvrdu koja ulazi u dokumentaciju za upotrebnu dozvolu. 

  3.1.2. Vanredni pregled

  Ova kontrola obuhvata sve provere kao i prvi pregled, ali se obavlja po nalogu inspektora ili zahtevu stranke. Obavlja se zbog pojave nekakvog problema, nedostatka, stanja ili starosti uređaja ili nakon požara. Na osnovu ove kontrole kojom se detaljno pregledaju elementi vezani za novonastalu situaciju, izdaje se ili zapisnik i potvrda o ispravnosti ili nalog za popravku.

  3.1.3. Redovni pregled

  Redovni pregled uređaja i opreme za grejanje obavlja se jednom godišnje. Kontroliše se opšte stanje (vizuelno ili pomoću kamera i mernih alata) peći, ložišta, cevi te dimovodnih i ventilacionih otvora, spoljnih i unutrašnjih delova dimnjaka i drugih elemenata kako bi se pronašla eventualna oštećenja ili nedostaci, ukoliko sistem niti njegovi delovi nisu menjani ni na koji način od prošle kontrole. Pri ovoj inspekciji je vrlo bitna provera postojanja naslaga zapaljivog depozita na zidovima dimnjaka jer to predstavlja najveći rizik.

  3.1.4. Redovna kontrola

  Ukoliko u kući ima više uređaja za grejanje, odnosno, pored glavne peći ili kotla još manjih peći ili kamina, i njih treba redovno kontrolisati najmanje jednom godišnje. I za njih važe svi tehnički zahtevi i propisi kao i za centralne uređaje.

  3.2. Čišćenje ložišta

  Prilikom sagorevanja goriva nastaju gasovi kao nusproizvodi. Na zidovima dimnjaka, odnosno, dimnih cevi nastaju naslage čađi. Čađ, naslage katrana i druge nečistoće smanjuju protočnost dimnjaka i povećavaju rizik od samopaljenja. Toga radi, osnovni zadatak svakom dimničaru je čišćenje peći i dimnjaka. Peći ili kotlovi na tečna goriva ili gas, moraju se obavezno očistiti svake godine. Manje peći na biomasu treba da se čiste dva puta godišnje, dok svi uređaji na tvrda goriva treba da se čiste najmanje tri puta godišnje.

  3.3. Čišćenje dimnjaka

  U dimnjaku se tokom grejne sezone skuplja talog koji sužava kanale i smanjuje protok gasova koliko i efikasnost rada. Drugim rečima, smanjuje iskoristivost goriva, a srazmerno tome povećava rizik od izbijanja požara. Redovnim čišćenjem dimnjaka, najmanje jednom u grejnoj sezoni, povećaćete sigurnost celog sistema i istovremeno smanjiti troškove grejanja.

  3.4. Skidanje naslaga katrana u dimnjaku

  S unutrašnje strane dimnih cevi nastaju naslage katrana i to je stalan i neupitan proces. Međutim, debljina tih naslaga i opasnost koju one predstavljaju imaju različite uzroke - neodgovarajuće dimovodne cevi, nedovoljan protok vazduha, nekvalitetan ogrev, loše sagorevanje, ali i nedovoljno ili neredovno čišćenje i neodržavanje sistema. Naslage katrana se skidaju mehanički, struganjem ili kontrolisanim paljenjem, odnosno, ogorevanjem. Preventivno skidanje ovih naslaga smanjuje rizik nastanka požara usled samopaljenja i poboljšava odvajanje dimnih gasova iz ložišta.

  3.5. Merenje emisije gasova u dimnjaku

  Merenjem emisije gasova, osigurava se to da štetni gasovi kao što su ugljen-monoksid, vodonikovi oksidi, čađ i toplotni gubici, ostaju u granicama dozvoljenog. Merenja su potrebna i zbog efikasnog trošenja energije, zaštite okoline, vazduha i zdravlja. Merenje emisije štetnih gasova obavlja se prilikom svakog pregleda grejnih uređaja i opreme, i o tome se izdaje potvrda. Ako se pojave odstupanja, vlasnik mora da izvrši određene popravke u datom roku. Starije peći i kotlovi, koji ne odgovaraju savremenim standardima, moraju se sanirati na odgovarajući način ili zameniti. Redovna merenja pospešuju rad celog sistema isto koliko i smanjuju opasnost od gušenja otrovnim gasovima.

  3.6. Industrijsko čišćenje

  Industrijske peći i kotlovi za grejanje su veći, jači, proizvode više štetnih gasova i dima, i stoga ih treba češće i čistiti. Dimničarska služba čisti toplovodne i parne kotlove, izmenjivače toplote i grejače kao i agregate za hlađenje.

  3.7. Izračunavanje jačine sistema

  Dimničaru treba da se obratite i pre nego što kupite uređaje i opremu za grejanje. Njegovo stručno mišljenje će vam biti od velike pomoći pri izboru. Osim toga, kupićete ono što tačno odgovara vašim potrebama i zahtevima te će i troškovi održavanja i popravki biti manji. Dimničar će znati i kakvi su sve tehnički uslovi potrebni za priključivanje i korišćenje određenih grejnih sistema i da li ih vi ispunjavate. Isto tako, neće biti loše da ga pozovete i kada naumite da ponovo pokrenete sistem koji neko vreme nije radio.

  3.8. Testiranje dimovodnog puta

  Testiranjem nepropusnosti sistema proveravaju se dimovodni uređaji, što je naročito važno u savremenim objektima izgrađenim po standardima nepropusne gradnje. Ovim testom proverava se da li uređaji i oprema ispunjavaju sve zahteve i propise, da li su pravilno ugrađeni i na tačno predviđenim mestima te da li pravilno funkcionišu. Nepropusnost se proverava određenim aparatima ili dimom.

  3.9. Merenje količine vlage u drvetu

  Prisustvo vlage u ogrevu smanjuje efikasnost sagorevanja, povećava troškove, stvara više štetnih gasova, prašine, čađi, katrana, ali i naslaga u dimovodnim cevima. Preporučuje se da količina vlage u drvetu ne sme biti veća od 20%. Dimničar će znati da proveri da li je drvo za ogrev odgovarajuće ili ne, pa osim što nećete kupiti neodgovarajući ogrev, manje ćete trošiti na grejanje i čišćenje.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Čišćenje dimnjaka?

  Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš Dom  Želim ponudu izvođača radova
  Poslednji projekti

  Čišćenje dimljaka

  Potrebno čišćenje dimljaka. 15876 € do 26460 €

  ........

  Ponude za otpušavanje odžaka - otvora na krovu zgrade

  Vanredno čišćenje dimnjaka ventilacionih odvoda - otvora na krovu zgrade, mislim da su zapuseni usled pravljenja pticijih gnezda u njima. 52920 € do 88200 €

  ........

  Čišćenje dimnjaka

  Potrebno je čišćenje dimnjaka. Jedan dimnjak, visina oko 8 m. 10584 € do 17640 €

  ........

  Želim ponudu izvođača radova

  Cena, Čišćenje dimnjaka, 1kom, 7m
  Čišćenje dimnjaka, Veliki Popović

  135 € do 225 €

  Cena, Čišćenje odžaka na kući, 1 kom
  Čišćenje dimnjaka, Mladenovac

  90 € do 150 €

  Cena, Dimnicar, 1 kom
  Čišćenje dimnjaka, Grocka

  135 € do 225 €

  Cena, Čišćenje dimnjaka u stanu u zgradi, 1 dimnjak
  Čišćenje dimnjaka, Beograd

  360 € do 600 €

  Cena, Ponuda za proveru prohodnosti dimnjaka zgrade, 1 kom, 5 etaža
  Čišćenje dimnjaka, Beograd

  270 € do 450 €

  Cena, Čiscenje odžaka, cca 15 m
  Čišćenje dimnjaka, Banatski Karlovac

  90 € do 150 €

  Cena, Čišćenje odžaka prizemne kućice, 1 kom
  Čišćenje dimnjaka, Gornji Milanovac

  90 € do 150 €

  Cena, Čišćenje dimnjaka, 1 kom
  Čišćenje dimnjaka, Sremska Mitrovica

  90 € do 150 €

  Cena, Otvor rupe na zidu da se poveze na dimnjak, 2
  Čišćenje dimnjaka, Čenta

  540 € do 900 €

  Cena, Čišćenje dimnjaka, 1 kom, visine 10 m
  Čišćenje dimnjaka, Sopot

  90 € do 150 €

  Cena, Odžačar za kuću u irigu, 1kom
  Čišćenje dimnjaka, Irig

  135 € do 225 €

  Cena, Čišćenje dimnjaka, Običan dimnjak na kući
  Čišćenje dimnjaka, Šimanovci

  135 € do 225 €

  Cena, Čišćenje dimnjaka, 2 kom - 8 metara
  Čišćenje dimnjaka, Vranje

  153 € do 255 €

  Cena, Čišćenje klasičnog dimnjaka, 1 kom
  Čišćenje dimnjaka, Drenovac (Paraćin)

  135 € do 225 €

  Cena, Ciscenje sidelovog odzaka, 1Dimnjak precnik 160 visina priblizno 7metara
  Čišćenje dimnjaka, Bačka Palanka

  135 € do 225 €

  Cena, Čišćenje dimnjaka, 1
  Čišćenje dimnjaka, Novi Slankamen

  108 € do 180 €

  Cena, Čišćenje odžaka, 1 kom
  Čišćenje dimnjaka, Kragujevac

  135 € do 225 €

  Cena, Čišćenje dimnjaka, 1kom
  Čišćenje dimnjaka, Prokuplje

  135 € do 225 €

  Cena, Čišćenje dimnjaka, cca 8m
  Čišćenje dimnjaka, Sremska Mitrovica

  135 € do 225 €

  Cena, Čišćnje dimnjaka, 1 kom
  Čišćenje dimnjaka, Kragujevac

  135 € do 225 €

  Cena, Čišćenje dimnjaka, 1 kom
  Čišćenje dimnjaka, Kula

  135 € do 225 €

  Cena, Čišćenje dimnjaka, 1 dimnjak, dužina 7 m
  Čišćenje dimnjaka, Beograd

  90 € do 150 €

  Cena, Čišćenje jednog dimnjaka, 1,5 m visine, širine oko 60 cm
  Čišćenje dimnjaka, Novi Sad

  90 € do 150 €

  Cena, Čišćenje dimnjaka, oko 5m
  Čišćenje dimnjaka, Vranje

  135 € do 225 €

  Cena, Čišćenje dimnjaka i kotla, 1, kuća na 3 nivoa
  Čišćenje dimnjaka, Vinča

  135 € do 225 €

  Cena, Čišćenje dimnjaka, 1 kom
  Čišćenje dimnjaka, Vinča

  135 € do 225 €

  Cena, Čišćenje odžaka, 1 kom
  Čišćenje dimnjaka, Rekovac

  135 € do 225 €

  Cena, Čišćenje dimnjaka, Fi110
  Čišćenje dimnjaka, Smederevo

  135 € do 225 €

  Cena, Čišćenje dimnjaka, 12
  Čišćenje dimnjaka, Leskovac

  135 € do 225 €

  Cena, Čišćenje odžaka, 8m
  Čišćenje dimnjaka, Gornji Milanovac

  135 € do 225 €

  Cena, Čišćenje odžaka, 1 kom
  Čišćenje dimnjaka, Apatin

  135 € do 225 €

  Cena, Odžačar za kućni dimnjak, 3 sprata kuca
  Čišćenje dimnjaka, Novi Pazar

  135 € do 225 €

  Cena, Čišćenje zapušenog dimnjaka, 16 m
  Čišćenje dimnjaka, Beograd

  135 € do 225 €

  Cena, vadjenje tega iz dimnjaka, 10m
  Čišćenje dimnjaka, Zaječar

  135 € do 225 €

  Cena, Čišćenje zapušenog odžaka, 1 kom
  Čišćenje dimnjaka, Aranđelovac

  90 € do 150 €

  Cena, Čišćenje dimnjaka, 1 kom
  Čišćenje dimnjaka, Sremska Mitrovica

  90 € do 150 €  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Čišćenje dimnjaka cenovnik

  Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

  142+ Preduzeća za Čišćenje dimnjaka
  Besplatna pretraga
  Bez provizije
  Zatraži ponudu
  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana