Čišćenje dimnjaka Cena

Koliko koštaju usluge dimničara? Cene zavise od veličine i vrste grejnih uređaja te poslova koje dimničar treba da obavi kod naručioca. Što se Beograda tiče, dimničarske usluge su u sistemu objedinjene naplate Infostana i to uključuje 1 pregled u sezoni i van nje. Za preglede po pozivu, važi jedinstveni cenovnik koji se može videti na sajtovima svake gradske opštine pojedinačno ili u udruženjima dimničara, odnosno, preduzećima koja se bave dimničarskim uslugama u svakom gradu. Cene čišćenja dimnjaka, prvog pregleda, redovnog i vanrednog pregleda se razlikuju, ali uglavnom su između 18 i 26 EUR/h.

Kome poveriti čišćenje dimnjaka? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim dimničarima u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

Zatražite ponudu:
Nađi majstore

Dimničarske usluge


Cena dimničarskih usluga. Cena čišćenja dimnjaka, prvog pregleda, redovnog i vanrednog pregleda.

18.00 €/h

VEOMA NISKA CENA
€/h

SREDNJA CENA
26.40 €/h

NAJVIŠA CENA
ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Čišćenje dimnjaka Cena

DETALJNIJE CENE ZA Čišćenje dimnjaka

vaša količina

jedinica

okvirna cena

vaša cena

Dimničar, čišćenje peći

Cena za redovno mehaničko čišćenje dimnjaka i peći. Cena za čišćenje po komadu.€/kom

kom
potražnja>
Ukupno:
Pošalji potražnju >

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uređenje doma

Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

Čišćenje dimnjaka - sve što treba da znate

1. Dimničarske usluge - šta sve treba da znate?

Dimničarske usluge, odnosno, delatnosti, obavljaju se radi obezbeđenja ispravnosti uređaja za grejanje, sprečavanja zagađenja, manje potrošnje ogreva te zaštite života i imovine od požara. Da biste u svom domu bili sasvim sigurni, zovite dimničara u redovne kontrole jer to nikad nije uzaludno potrošen novac.

Dimničarstvo je stari zanat s dugom tradicijom, a dimničari su oduvek bili poštovani članovi zajednice, jer se veruje da donose sreću. I danas kad u prolazu sretnu dimničara, ljudi žele da ga dotaknu ili čupnu nit iz četke, hvatajući se za svoje dugme, „magični krug“ koji treba da pomogne u ispunjenju želja.

Usluge ovih majstora pružaju sigurnost od požara, poboljšavaju zdravlje, čine uređaje za grejanje efikasnijim te smanjuju troškove popravki i grejanja. Dimničarske usluge su brojne, a obuhvataju poslove kao što su pregled i čišćenje grejnih i ventilacionih uređaja, dimnjaka, parnih kotlova, masnih ventilacija, dimovodnih i ventilacionih kanala; takođe, mogu napraviti proračun potrebne jačine grejnog sistema, izvršiti merenje gasova, sanirati dimnjak, savetovati vas po bilo kom od ovih pitanja i tako dalje.

1.1. Čišćenje dimnjaka

Obaveza redovnog čišćenja dimnjaka regulisana je Zakonom o komunalnim delatnostima iz 2011. godine te su gradske skupštine, svaka za sebe, usvojile određene propise i primenjuju ih na svojim teritorijama. Tako za grad Beograd postoji usluga dva redovna godišnja pregleda i čišćenja, koja se naplaćuju preko objedinjene naplate „Infostana“. Češća kontrola nije obavezna, međutim, u slučaju požara u privatnoj kući, većina osiguravajućih društava neće isplatiti obeštećenje ako nemate važeću potvrdu o ispravnosti sistema za grejanje. Uopšteno govoreći, preporučujemo da se uvek dobro raspitate o važećim propisima ili u osiguranju ili u svojoj opštini ili u nadležnoj inspekciji da biste izbegli neprijatnosti. Spisak ovlašćenih dimničara za svaku opštinu u Srbiji naći ćete na sajtovima gradskih uprava, pa savetujemo da dimničara zovete što češće, naročito tokom grejne sezone, kako biste bili sigurni da ceo sistem dobro funkcioniše i da ste u svom domu bezbedni.

Čišćenje dimnjaka
Redovni dolasci dimničara smanjuju opasnost od požara i osiguravaju vam miran san

1.2. Cene dimničarskih usluga

Cene dimničarskih usluga nisu određene Zakonom, već ih opštine određuju samostalno, a naplaćuju se prema kvadraturi stambenog prostora za privatna lica i po posebnom cenovniku za industriju i privredu. Na internetu možete naći ponude dimničarskih ili komunalnih preduzeća u svom kraju, pa se raspitajte o detaljima, ili preko naše platforme Daibau.rs pošaljite upit i dobićete ponude.

1.3. Prednosti usluga dimničara

Požari usled samopaljenja su danas ređi, između ostalog i zbog zakonskih obaveza čišćenja i zbog osavremenjavanja grejnih sistema. Čist dimnjak ima bolju prohodnost, ne ugrožava ni vaše zdravlje ni okolinu, a smanjuje troškove grejanja. Redovni pregledi grejnih sistema obezbeđuju njihovo optimalno funkcionisanje, a rano otkrivanje kvarova im znatno produžava vek trajanja.

2. Kako izabrati dimničara?

Ako živite na teritoriji gradova koji dimničarske usluge imaju u objedinjenom sistemu naplate, dimničari će vas posećivati u redovnim razmacima - jednom u grejnoj sezoni, jednom izvan nje. Ako živite na selu, ta obaveza je vaša lična odgovornost. Na sajtovima Ministarstva ekologije i zaštite prirodne sredine, Privredne komore Srbije i Udruženja dimničara Srbije te lokalnih samouprava, naći ćete spiskove dimničarskih preduzeća, ali njihove usluge možete potražiti i preko našeg portala, Daibau.rs. Videćete njihove reference i komentare prethodnih klijenata. Dimničara kog izaberete, možete pozvati i sami, pa će vas on/ona obilaziti po dogovoru. Ako menjate sistem grejanja u kući, moraće da se menja i dimnjak te će vam dimničar biti neophodan da te prepravke izvrši i sve proveri.     

3. Koje usluge pružaju dimničari?

3.1. Pregled ložišta, dimovodnih i ventilacionih kanala

Dimničari kontrolišu dimnjake, ložišta, dimovodne i ventilacione uređaje i kanale kao i druge delove sistema koji zajedno omogućavaju njegovo pravilno funkcionisanje.

3.1.1. Prvi pregled

Prvi pregled se obavlja za svaki novopostavljeni ili remontovani grejni uređaj, dimovodne kanale ili posle renoviranja objekta. Prvim pregledom se kontrolišu sve elementarne karakteristike i utvrđuje usklađenost s projektnom dokumentacijom i propisima, tehničkim normama i standardima, ali i sprečava nepropisna ugradnja i rad. Dimničar će proveriti sam uređaj, opremu, dimne cevi, odvode i pristup, ali i proceniti rizik od ispusnih gasova. Nakon pregleda će izdati potvrdu o prvom pregledu i ispravnosti dimnjaka ili nalog za uklanjanje nepravilnosti. Po isteku datog roka i izvršenim prepravkama, dimničar će doći u kontrolu. Ukoliko je sve u redu, daće zapisnik i potvrdu koja ulazi u dokumentaciju za upotrebnu dozvolu. 

3.1.2. Vanredni pregled

Ova kontrola obuhvata sve provere kao i prvi pregled, ali se obavlja po nalogu inspektora ili zahtevu stranke. Obavlja se zbog pojave nekakvog problema, nedostatka, stanja ili starosti uređaja ili nakon požara. Na osnovu ove kontrole kojom se detaljno pregledaju elementi vezani za novonastalu situaciju, izdaje se ili zapisnik i potvrda o ispravnosti ili nalog za popravku.

3.1.3. Redovni pregled

Redovni pregled uređaja i opreme za grejanje obavlja se jednom godišnje. Kontroliše se opšte stanje (vizuelno ili pomoću kamera i mernih alata) peći, ložišta, cevi te dimovodnih i ventilacionih otvora, spoljnih i unutrašnjih delova dimnjaka i drugih elemenata kako bi se pronašla eventualna oštećenja ili nedostaci, ukoliko sistem niti njegovi delovi nisu menjani ni na koji način od prošle kontrole. Pri ovoj inspekciji je vrlo bitna provera postojanja naslaga zapaljivog depozita na zidovima dimnjaka jer to predstavlja najveći rizik.

3.1.4. Redovna kontrola

Ukoliko u kući ima više uređaja za grejanje, odnosno, pored glavne peći ili kotla još manjih peći ili kamina, i njih treba redovno kontrolisati najmanje jednom godišnje. I za njih važe svi tehnički zahtevi i propisi kao i za centralne uređaje.

3.2. Čišćenje ložišta

Prilikom sagorevanja goriva nastaju gasovi kao nusproizvodi. Na zidovima dimnjaka, odnosno, dimnih cevi nastaju naslage čađi. Čađ, naslage katrana i druge nečistoće smanjuju protočnost dimnjaka i povećavaju rizik od samopaljenja. Toga radi, osnovni zadatak svakom dimničaru je čišćenje peći i dimnjaka. Peći ili kotlovi na tečna goriva ili gas, moraju se obavezno očistiti svake godine. Manje peći na biomasu treba da se čiste dva puta godišnje, dok svi uređaji na tvrda goriva treba da se čiste najmanje tri puta godišnje.

3.3. Čišćenje dimnjaka

U dimnjaku se tokom grejne sezone skuplja talog koji sužava kanale i smanjuje protok gasova koliko i efikasnost rada. Drugim rečima, smanjuje iskoristivost goriva, a srazmerno tome povećava rizik od izbijanja požara. Redovnim čišćenjem dimnjaka, najmanje jednom u grejnoj sezoni, povećaćete sigurnost celog sistema i istovremeno smanjiti troškove grejanja.

3.4. Skidanje naslaga katrana u dimnjaku

S unutrašnje strane dimnih cevi nastaju naslage katrana i to je stalan i neupitan proces. Međutim, debljina tih naslaga i opasnost koju one predstavljaju imaju različite uzroke - neodgovarajuće dimovodne cevi, nedovoljan protok vazduha, nekvalitetan ogrev, loše sagorevanje, ali i nedovoljno ili neredovno čišćenje i neodržavanje sistema. Naslage katrana se skidaju mehanički, struganjem ili kontrolisanim paljenjem, odnosno, ogorevanjem. Preventivno skidanje ovih naslaga smanjuje rizik nastanka požara usled samopaljenja i poboljšava odvajanje dimnih gasova iz ložišta.

3.5. Merenje emisije gasova u dimnjaku

Merenjem emisije gasova, osigurava se to da štetni gasovi kao što su ugljen-monoksid, vodonikovi oksidi, čađ i toplotni gubici, ostaju u granicama dozvoljenog. Merenja su potrebna i zbog efikasnog trošenja energije, zaštite okoline, vazduha i zdravlja. Merenje emisije štetnih gasova obavlja se prilikom svakog pregleda grejnih uređaja i opreme, i o tome se izdaje potvrda. Ako se pojave odstupanja, vlasnik mora da izvrši određene popravke u datom roku. Starije peći i kotlovi, koji ne odgovaraju savremenim standardima, moraju se sanirati na odgovarajući način ili zameniti. Redovna merenja pospešuju rad celog sistema isto koliko i smanjuju opasnost od gušenja otrovnim gasovima.

3.6. Industrijsko čišćenje

Industrijske peći i kotlovi za grejanje su veći, jači, proizvode više štetnih gasova i dima, i stoga ih treba češće i čistiti. Dimničarska služba čisti toplovodne i parne kotlove, izmenjivače toplote i grejače kao i agregate za hlađenje.

3.7. Izračunavanje jačine sistema

Dimničaru treba da se obratite i pre nego što kupite uređaje i opremu za grejanje. Njegovo stručno mišljenje će vam biti od velike pomoći pri izboru. Osim toga, kupićete ono što tačno odgovara vašim potrebama i zahtevima te će i troškovi održavanja i popravki biti manji. Dimničar će znati i kakvi su sve tehnički uslovi potrebni za priključivanje i korišćenje određenih grejnih sistema i da li ih vi ispunjavate. Isto tako, neće biti loše da ga pozovete i kada naumite da ponovo pokrenete sistem koji neko vreme nije radio.

3.8. Testiranje dimovodnog puta

Testiranjem nepropusnosti sistema proveravaju se dimovodni uređaji, što je naročito važno u savremenim objektima izgrađenim po standardima nepropusne gradnje. Ovim testom proverava se da li uređaji i oprema ispunjavaju sve zahteve i propise, da li su pravilno ugrađeni i na tačno predviđenim mestima te da li pravilno funkcionišu. Nepropusnost se proverava određenim aparatima ili dimom.

3.9. Merenje količine vlage u drvetu

Prisustvo vlage u ogrevu smanjuje efikasnost sagorevanja, povećava troškove, stvara više štetnih gasova, prašine, čađi, katrana, ali i naslaga u dimovodnim cevima. Preporučuje se da količina vlage u drvetu ne sme biti veća od 20%. Dimničar će znati da proveri da li je drvo za ogrev odgovarajuće ili ne, pa osim što nećete kupiti neodgovarajući ogrev, manje ćete trošiti na grejanje i čišćenje.

Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš DomŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Poslednji projekti

Čišćenje dimnjaka

Potrebno klasićno čisćenje dimnjaka. 15876 € do 26460 €

........

Čišćenje dimnjaka

Potrebno čišćenje dimnjaka. 21168 € do 35280 €

........

Čišćenje odžaka

Potrebno vanredno ciscenje dimnjaka. 15876 € do 26460 €

........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA

Cena, Čišćtenje dimnjaka i peći za centralno grejanje, 1 kom
Čišćenje dimnjaka, Bački Petrovac

270 € do 450 €

Cena, Uklanjanje smole iz dimnjaka, 1 oko 5-6m visine
Čišćenje dimnjaka, Kulpin

135 € do 225 €

Cena, Čišćenje dva odžaka u prizemnoj kući, 2 odžaka
Čišćenje dimnjaka, Ćuprija

135 € do 225 €

Cena, Mašinsko čišćenje dimnjaka, 1 kom
Čišćenje dimnjaka, Lipar

90 € do 150 €

Cena, Čišćenje dimnjaka, cca 10m
Čišćenje dimnjaka, Novi Sad

180 € do 300 €

Cena, Čišćenje dimnjaka, 2 kom
Čišćenje dimnjaka, Novi Bečej

135 € do 225 €

Cena, Čišćenje dimnjaka, oko 12m visine.
Čišćenje dimnjaka, Leštane

135 € do 225 €

Cena, Čišćenje dimnjaka, 3 kom
Čišćenje dimnjaka, Mionica

90 € do 150 €

Cena, Čišćenje dimovodnih kanala, utvrditi na terenu
Čišćenje dimnjaka, Jagodina

270 € do 450 €

Cena, Sanacija dimnjaka žute fleke, 1, oko 5m visine
Čišćenje dimnjaka, Surduk

135 € do 225 €

Cena, Čišćenje dimnjaka i skidanje smole, 1 dimnjak
Čišćenje dimnjaka, Novi Sad

90 € do 150 €

Cena, Vađenje zaglavljene četke u odžaku, 80 m širina, 10 metara visina
Čišćenje dimnjaka, Priboj

90 € do 150 €

Cena, Čišćenje dimnjaka, 2 dimnjaka , 2x6m visine
Čišćenje dimnjaka, Novi Slankamen

270 € do 450 €

Cena, Čišćenje dimnjaka, oko 10 m
Čišćenje dimnjaka, Draževac (Obrenovac)

135 € do 225 €

Cena, Čišćenje dimnjaka, 1 dimnjak
Čišćenje dimnjaka, Bela Palanka

135 € do 225 €

Cena, Detaljno čišćenje dimnjaka, 1 dimnjak
Čišćenje dimnjaka, Grocka

90 € do 150 €

Cena, Čišćenje odžaka u kući, 1 dimnjak
Čišćenje dimnjaka, Vrnjačka Banja

90 € do 150 €

Cena, Čišćenje dimnjaka, 1 kom
Čišćenje dimnjaka, Barajevo

45 € do 75 €

Cena, Čišćenje odzaka, 1 kom
Čišćenje dimnjaka, Debrc

90 € do 150 €

Cena, Čišćenje dimnjaka, 1 dimnjak
Čišćenje dimnjaka, Smederevska Palanka

180 € do 300 €

Cena, Čiščenje dimnjaka,
Čišćenje dimnjaka, Novi Slankamen

135 € do 225 €

Cena, Čišćenje dimnjaka, cca 2m
Čišćenje dimnjaka, Kraljevo

90 € do 150 €

Cena, Čišćenje odzaka, 1 kom
Čišćenje dimnjaka, Paraćin

450 € do 750 €

Cena, Ciscenje dimnjaka zbog kamina,
Čišćenje dimnjaka, Beograd

135 € do 225 €

Cena, Čišćenje odžaka na dvospratnoj kući., Visina oko 11 m, širina 30-40 cm
Čišćenje dimnjaka, Mihajlovac (Smederevo)

90 € do 150 €

Cena, Ĉišćenje dimnjaka, oko 5 , 5 m
Čišćenje dimnjaka, Grocka

135 € do 225 €

Cena, Čisćenje dimnjaka, 1 kom
Čišćenje dimnjaka, Čerević

45 € do 75 €

Cena, Čišćenje dimnjaka, 1 kom
Čišćenje dimnjaka, Subotica

90 € do 150 €

Cena, Čišćenje dimnjaka, 2 kom
Čišćenje dimnjaka, Krušar

90 € do 150 €

Cena, začepljen dimnjak, treba očistiti, 1 kom
Čišćenje dimnjaka, Šabac

135 € do 225 €

Cena, Čišćenje odžaka , 1 kom
Čišćenje dimnjaka, Beograd

135 € do 225 €

Cena, Zapušen dimnjak, 1 dimnjak
Čišćenje dimnjaka, Kikinda

135 € do 225 €

Cena, Čišćenje dimnjaka od katrana , 1 kom
Čišćenje dimnjaka, Novi Slankamen

90 € do 150 €

Cena, Čišćenje dimnjaka, Dva standardna
Čišćenje dimnjaka, Gornji Milanovac

135 € do 225 €

Cena, Odžačar, 1 kom
Čišćenje dimnjaka, Kragujevac

135 € do 225 €

Cena, Čišćenje dimnjaka,prizemna kuća,drva, Dva,prizemna kuća
Čišćenje dimnjaka, Čačak

108 € do 180 €Pogledajte druge završene projekte i cene

Čišćenje dimnjaka cenovnik

Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

131+ PREDUZEĆA ZA Čišćenje dimnjaka
BESPLATNA PRETRAGA
BEZ PROVIZIJE
ZATRAŽI PONUDU

Tražite dobre izvođače radova za područje Čišćenje dimnjaka?

 • Čišćenje dimnjaka Beograd
 • Čišćenje dimnjaka Novi Sad
 • Čišćenje dimnjaka Kragujevac
 • Čišćenje dimnjaka Niš
 • Čišćenje dimnjaka Čačak
 • Čišćenje dimnjaka Kraljevo
 • Čišćenje dimnjaka Pančevo
 • Čišćenje dimnjaka Zrenjanin
 • Čišćenje dimnjaka Novi Pazar
 • Čišćenje dimnjaka Smederevo
 • Čišćenje dimnjaka Subotica
 • Čišćenje dimnjaka Aleksinac
 • Čišćenje dimnjaka Apatin
 • Čišćenje dimnjaka Aranđelovac
 • Čišćenje dimnjaka Bačka Palanka
 • Čišćenje dimnjaka Bačka Topola
 • Čišćenje dimnjaka Bečej
 • Čišćenje dimnjaka Bor
 • Čišćenje dimnjaka Bujanovac
 • Čišćenje dimnjaka Ćuprija
 • Čišćenje dimnjaka Gornji Milanovac
 • Čišćenje dimnjaka Inđija
 • Čišćenje dimnjaka Ivanjica
 • Čišćenje dimnjaka Jagodina
 • Čišćenje dimnjaka Kikinda
 • Čišćenje dimnjaka Knjaževac
 • Čišćenje dimnjaka Kovin
 • Čišćenje dimnjaka Kruševac
 • Čišćenje dimnjaka Kula
 • Čišćenje dimnjaka Kuršumlija
 • Čišćenje dimnjaka Leskovac
 • Čišćenje dimnjaka Loznica
 • Čišćenje dimnjaka Negotin
 • Čišćenje dimnjaka Paraćin
 • Čišćenje dimnjaka Pirot
 • Čišćenje dimnjaka Požarevac
 • Čišćenje dimnjaka Preševo
 • Čišćenje dimnjaka Prijepolje
 • Čišćenje dimnjaka Prokuplje
 • Čišćenje dimnjaka Ruma
 • Čišćenje dimnjaka Šabac
 • Čišćenje dimnjaka Senta
 • Čišćenje dimnjaka Šid
 • Čišćenje dimnjaka Sjenica
 • Čišćenje dimnjaka Smederevska Palanka
 • Čišćenje dimnjaka Sombor
 • Čišćenje dimnjaka Sremska Mitrovica
 • Čišćenje dimnjaka Stara Pazova
 • Čišćenje dimnjaka Temerin
 • Čišćenje dimnjaka Trstenik
 • Čišćenje dimnjaka Užice
 • Čišćenje dimnjaka Valjevo
 • Čišćenje dimnjaka Velika Plana
 • Čišćenje dimnjaka Vranje
 • Čišćenje dimnjaka Vrbas
 • Čišćenje dimnjaka Vršac
 • Čišćenje dimnjaka Zaječar
 • Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana